ЗМІ: Трамп відмовився розкрити суть переговорів з Путіним

П'ятниця, 22 березня 2019, 01:41

Білий дім відмовився надати конгресменам документи, що стосуються переговорів президента США Дональда Трампа з російським президентом Володимиром Путіним.

Про це пише Politico.

"У листах комітетів не наводяться юридичні підстави для припущення про те, що інша гілка влади може змусити президента розкривати дипломатичні контакти з іноземними лідерами або передбачає примусове розголошення конфіденційних внутрішніх обговорень радників президента з національної безпеки", - написав в листі головам трьох комітетів Палати представників радник Білого дому Пет Чиполлоне.

Чиполлоне також стверджує, що вимога Конгресу надати інформацію про приватні бесіди президента з іноземними лідерами може поставити під загрозу подібні переговори за участю майбутніх американських президентів.

"Президент повинен мати можливість вступати в дискусії з іноземними лідерами, не боюючись, що ці контакти будуть розкриті і використані в партійних політичних цілях. І іноземні лідери повинні бути в цьому впевнені", - написав Чиполлоне.

"Жоден іноземний лідер не буде вести приватні бесіди з президентом або його старшими радниками, якщо такі розмови будуть публічно розкриті (або розголошені комітетам Конгресу)", - стверджує радник Білого дому.

Нагадуємо:

  • Президент США Дональд Трамп приховав деталі своїх особистих зустрічей з президентом РФ Володимиром Путіним від чиновників своєї адміністрації.
  • Як писала The Washington Post, Трамп не дозволяє навіть високопоставленим чиновникам в його власній адміністрації знати все, про що він говорив з Путіним.
  • В результаті, американські чиновники заявили, що немає докладних даних, навіть в секретних документах, про особисті зустрічі Трампа з російським лідером в п'яти місцях за останні два роки.
  • У Комітетах Палати представників США з питань розвідки і міжнародних відносин вимагали допитати перекладачів, які були присутні під час зустрічей Трампа з Путіним.
  • Трамп заявив, що він не приховує нічого про свої розмови з президентом Росії і звинуватив власника WP Джеффа Безоса у використанні видання для лобіювання своїх інтересів.
  • Ще пізніше Трамп заявив, що він ніколи не працював на Росію і нічого не знає про записи свого перекладача.
  • 1 грудня 2018 року Трамп на саміті G20 провів неформальну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним.
  • Видання The Financial Times з посиланням на джерела, які володіють безпосередньою інформацією про зустріч, повідомило, що Трамп провів 15-хвилинну зустріч з Путіним на саміті G20 у Бразилії без перекладача або офіційної особи, яка могла б занотувати зміст розмови.