Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Топ-кандидати витратили на ці вибори в рази більше, ніж на минулі – ЧЕСНО

П'ятниця, 29 березня 2019, 12:31

Ці вибори президента коштуватимуть кандидатам значно дорожче за вибори 2014 року, навіть якщо конвертувати розміри виборчих фондів у долари.

До такого висновку дійшов громадянський рух ЧЕСНО.

За його даними, минулі вибори обійшлися Петру Порошенку в 96,5 мільйона гривень, а ці – у 415,5 мільйона (зростання в 4,3 раза), Юлія Тимошенко минулого разу витратила 67 мільйонів, на попередні –  164 мільйона (у 2,5 раза більше), в Анатолія Гриценка співвідношення ще відчутніше:  мільйон 7,5 мільйона проти 101 млн (зростання у 13,5 раза).

"І це при тому, що попередні фінансові звіти кандидатів містять інформацію про внески та видатки лише до 18 березня включно", - зазначають активісти.

Водночас вони не виключають, що офіційна вартість цьогорічної виборчої кампанії рекордною може й не стати.

"Так, два тури виборів 2010 року коштували Віктору Януковичу та Юлії Тимошенко 321 та 290 мільйонів гривень відповідно. Курс гривні на той момент був приблизно 10 гривень за долар", - згадують у ЧЕСНО.

 

Згідно зі спостереженнями авторів аналізу, ця виборча кампанія побудована таким чином, що полегшує висування у президенти заможних людей і ускладнює для тих, хто вимушений шукати гроші на стороні.

Тобто закон обмежує суму, яку громадяни та підприємства можуть перераховувати партіям чи кандидатам: не більше 1,67 млн грн для фізичних осіб та 3,34 млн – для юридичних. При цьому самі кандидати можуть переказувати на рахунок власного виборчого фонду необмежені суми.

Таке обмеження запровадили з метою послаблення впливу фінансово-промислових груп на політиків і політсили, але це не діє в тому разі, коли представник великого бізнесу особисто бере участь у виборах і фінансує свою кампанію.

Серед таких представників чинний президент Петро Порошенко. Як і на виборах 2014 року, він самостійно профінансував свою кампанію. Жодної копійки внесків від фізосіб чи бізнесу до виборчого фонду Порошенка не надходило.

Серед кандидатів, які вклали у виборчу кампанію значну частину своїх заощаджень, є також Сергій Тарута й Володимир Зеленський. Кожен з них перерахував до свого виборчого фонду 33 та 11,5 мільйона відповідно.

Загалом кандидати профінансували свої виборчі кампанії на 465 мільйонів гривень, що становить 35,5% загального обсягу надходжень до виборчих фондів.

 

Згідно з дослідженням, одним з основних джерел коштів для кандидатів також стали гроші партій, які висунули їх у президенти. Так, виборчий фонд Тимошенко на 100% профінансувало ВО "Батьківщина". Повністю профінансувала кампанію свого висуванця й партія "Народний контроль" Дмитра Добродомова (знявся на користь Гриценка). Схожа ситуація з "радикалом" Олегом Ляшком та "укропівцем" Олександром Шевченком.

 

Для того, аби зручно переглянути усі фінансові звіти кандидатів, рух ЧЕСНО створив спеціальний модуль "Золото партій" на сайті проекту.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...