Роботу СММ ОБСЄ в Україні продовжено на рік

Субота, 30 березня 2019, 08:50

Мандат Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні продовжено на один рік.

Про це 30 березня повідомили у прес-центрі місії з посиланням на відповідне рішення Постійної ради ОБСЄ.

Моніторингова місія ОБСЄ веде свою роботу в Україні 5 років і була уповноважена "встановлювати і повідомляти про факти та можливі порушення основних принципів і зобов'язань ОБСЄ на всій території України", нагадав голова ОБСЄ, глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак.

"Спостерігачі - це очі і вуха організації і всього міжнародного співтовариства, і вони безпосередньо сприяють запобіганню подальшої ескалації", - заявив Лайчак.

Читайте також: 

Ілюзія контролю: Чому місія ОБСЄ не бачить танків росіян на кордоні

Нагадаємо, 

  • СММ ОБСЄ в Україні була створена у березні 2014 року і працює виключно на території України.
  • Місія ОБСЄ, розміщена на території Росії, веде контроль за частиною неконтрольованої ділянки кордону між Україною і РФ.
  • 31 жовтня 2018 року заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Олександр Хуг пішов з посади, яку обіймав з березня 2014 року. Весь цей час Хуг інформував громадськість про те, що відбувається на Донбасі. 
  • На думку Хуга, війну на Донбасі можна було би припинити дуже швидко та стабілізувати ситуацію з безпекою в регіоні - "за наявності політичної волі". 
  • 1 січня 2019 року розпочався річний термін головування Словаччини в ОБСЄ, організацію очолив глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак. За його словами, у цей період Україна "буде основним пріоритетом" організації. 
  • Також Лайчак заявив, що ОБСЄ готова надати підтримку на місцях у разі розгортання миротворчої місії ООН на Сході України. 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...