Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нова військова доктрина РФ: підготовка до масштабної війни

Субота, 9 березня 2019, 22:03
Начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов

Нова військова доктрина Росії, яку 2 березня представив начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов, передбачає перевагу країни "над будь-яким потенційним противником".

Про це пише в "Новій газеті" військовий оглядач Павло Фельгенгауер.

"Ми повинні всіма силами забезпечити технічну, технологічну, організаційну перевагу над будь-яким потенційним противником", - заявив Герасимов у своєму виступі на засіданні Академії військових наук у Москві.

За його словами, "складність сучасного озброєння така, що налагодити його виробництво в короткі терміни з початком військових дій навряд чи вдасться, тому все необхідне має випускатися в необхідній кількості і надходити у війська ще в мирний час".

Автор зазначає, що в січні 2013 року начальник генштабу РФ Валерій Герасимов також виступив з доповіддю про війни майбутнього на засіданні Академії військових наук.

"Доповідь було надруковано, і через рік-другий вона стала відома на Заході як "доктрина Герасимова" про так звані "гібридні війни" після успішної спеціально-армійської операції з приєднання Криму, війни на Донбасі та інших драматичних подій "російської весни", - йдеться у тексті.

У тій доповіді говорилося про "асиметричні дії", про використання як військових, так і невійськових інформаційних методів дестабілізації супротивника.

Оглядач зазначає, що в новій "доктрині Герасимова" 2019 року змінився тон викладу: в офіційні документи повернулася термінологія часів розпалу "холодної війни".

"Тепер США і їх союзники іменуються "агресорами", готовими віроломно напасти в будь-який момент, використовуючи "технології "кольорових" революцій і м'якої сили", а також "ймовірними противниками", як років п'ятдесят тому", - пише автор.

У доктрині також йдеться нібито про нову стратегію Пентагону "Троянський кінь": "використовуючи протестний потенціал "п'ятої колони", США дестабілізують обстановку, наприклад в РФ, і одночасно завдають ударів високоточною зброєю "по найбільш важливих об'єктах"".

"Зрозуміло, що тепер громадянські протести і взагалі будь-який невдоволення можна при бажанні кваліфікувати як зраду і змову з агресором, як це і було завжди при радянській владі", - відзначає експерт.

За твердженням Герасимова, основою "відповіді" РФ на загрози "є стратегія активної оборони", тобто "комплекс попереджувальних заходів із нейтралізації загроз безпеці держави".

"Очевидно, що порівняно помірна колишня "доктрина Герасимова", з її акцентом на гібридні дії, більше не годиться. Звичайно, всякі "асиметричні, політичні, економічні, інформаційні та інші невійськові заходи" залишаються в арсеналі, але головний зміст військової стратегії, стверджує Герасимов, "становлять питання підготовки до війни і її ведення Збройними силами"", - йдеться в статті.

При цьому автор підкреслює, що мова йде саме про масштабну, а не локальну війну.

Слова Герасимова про "перевагу над будь-яким потенційним противником" експерт трактує як мету ВС РФ перевершувати об'єднані сили решти людства.

Автор зазначає, що саме до такої мети прагнув радянський Генштаб, однак СРСР розвалився в 1991 році.

"Нова доктрина "Герасимов 2.0" істотно скоригована в бік посилення порівняно з "доктриною Герасимова" зразка 13-го року, а Генштаб, як за часів холодної війни, в обґрунтування нестримної мілітаризації Росії вигадує або в десятки разів перебільшує зовнішні загрози. Кінцевий результат нової спроби домогтися переваги "над будь-яким потенційним противником" буде, напевно, таким само плачевним, як і в 1991 році", - підсумовує експерт.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування