Пожежа в готелі: деякі номери були навіть без вікон

Субота, 17 серпня 2019, 11:55

Джерело:  брифінг директора Департаменту реагування на надзвичайні ситуації Володимира Демчука та заступника директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС Павла Афанасьєва, повідомлення МВС

Ліквідувати пожежу в одеському готелі "Токіо Стар", яка забрала життя 8 людей, було непросто через швидке поширення вогню і велику кількість номерів, частина з яких були навіть без вікон. 

Пряма мова Демчука: "Ситуація ускладнилась швидким розвитком і поширенням вогню по конструктивних елементах, пізнім сповіщенням про пожежу і наявністю великої кількості кімнат, деякі з яких були навіть без вікон".   

Пряма мова Афанасьєва: "Через те, що власник готелю змінив форму власності, представник ДСНС, який здійснює заходи державного нагляду та контролю, не був допущений на об’єкт (у липні – ред.). Про це був складений відповідний акт не допуску".

"Пожежу ми ліквідували тільки 4 години тому. Важко сказати, що могло стати причиною. Могло стати і порушення вимог пожежної безпеки, і необережне поводження з вогнем громадян, які там проживали".   

Двоповерховий готель був переобладнаний з колишнього трамвайного депо. Деякі з 270 номерів не мали навіть вікон 
Фото ДСНС

Деталі: За даним ДСНС, двоповерховий готель був переобладнаний з колишнього трамвайного депо. У ньому налічувалося 270 номерів, у яких на момент пожежі перебувало до 200 людей.

З першого поверху евакуювали 64 особи, з другого – 72 особи та врятували 7 осіб, яких направлено до медичних закладів.  

За даними МВС, наразі людей з готелю тимчасово розмістили в автобусах, які виділила поліція і міська рада. 

Фото МВС

Там працюють медики, психологи та волонтери.

Крім того, кілька десятків врятованих людей ще вночі прихистив у себе вдома одесит, який став випадковим свідком пожежі та кинувся допомагати рятувальникам та поліцейським.

Передісторія:

  • Уночі 17 серпня у готелі "Токіо-Стар" спалахнула пожежа, у результаті якої загинули 8 людей. Ще десятеро – госпіталізовані.  
  • Поліція за даним фактом відкрила провадження за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України". 
  • Президент Володимир Зеленський назвав пожежу в одеському готелі злочинним недбальством і пообіцяв, що особисто простежить, щоб власник будівлі поніс покарання.