Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Зеленський підписав один із ключових законів для "промислового безвізу" з ЄС

П'ятниця, 11 жовтня 2019, 18:41

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про стандартизацію" № 124-ІХ, який Верховна рада ухвалила 20 вересня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу голови держави.

"Законом вносяться зміни до низки законодавчих актів, серед яких: Кодекс України про надра, Земельний, Водний, Цивільний, Господарський, Кримінальний кодекси України; кодекси торговельного мореплавства та цивільного захисту України; закони України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про інвестиційну діяльність", "Про товарну біржу", "Про основи містобудування", "Про дорожній рух" тощо", - йдеться у повідомленні.

Впровадження норм цього закону забезпечить узгодження національної системи стандартизації з міжнародною та європейською практикою, зазначили у Зеленського.

Закон є одним з ключових для отримання Україною "промислового безвізу" з ЄС і створить нові можливості для українських виробників нехарчової продукції в ЄС.

Нагадаємо:

  • Угода про асоціацію України та ЄС передбачає перспективу укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (ACAA, або так званий "промисловий безвіз").
  • Спочатку АСАА може охоплювати один або кілька секторів, з поступовим розширенням на всі передбачені в Угоді 27 секторів. Потенційно ACAA може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС, передусім продукцію машинобудування, полегшивши торгівлю і піднявши імідж української продукції на глобальних ринках.
  • Наразі виконана Україною підготовча робота (гармонізація законодавства, інфраструктури якості та ринкового нагляду з нормами ЄС) дозволяє укласти ACAA як мінімум у трьох секторах.
  • В уряді раніше заявили, що "промисловий безвіз" з ЄС можливий вже у 2020 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування