Собор ієрархів Грецької церкви визнав автокефальну ПЦУ

Субота, 12 жовтня 2019, 17:59
Собор ієрархів Грецької церкви визнав автокефальну ПЦУ

Собор ієрархів Грецької церкви 12 жовтня визнав автокефальну Православну Церкву України. 

Джерело: повідомлення митрополита Київського і всієї України Епіфанія  

Дослівно: "Вдячний ... Главі Священного Синоду Церкви Греції Блаженнійшому Архієпископу Афінському і всієї Еллади Ієроніму та братам-архієреям, які сьогодні на засіданні Собору Ієрархів підтримали позицію та послідували канонічним та історичним рішенням Вселенського Патріархату, що відкриває можливість повноцінної взаємодії між двома нашими Помісними Автокефальними Церквами в усіх сферах". 

Деталі: Епіфаній зазначив, що Грецію і Україну пов'язують "багато славних сторінок історії, дружби та співпраці".

"Встановлення повного євхаристійного єднання та офіційних відносин між Помісними Церквами Греції та України — ще одна сторінка, яка навіки буде вписана в нашу історію і наші серця", - додав митрополит. 

 

Елладська церква стала першою після Вселенського Патріархату з-поміж помісних православних церков світу, яка визнала ПЦУ та вступає з нею у євхаристійне  спілкування, зазначає ВВС-Україна

Деталі: Раніше Епіфаній повідомив, що ПЦУ "отримала довгоочікуваний Синодальний Патріарший Томос про автокефалію і стала однією з 15 помісних автокефальних Православних Церков світу".

"Про те, що ми є, у цифрах станом на жовтень 2019 року: 7 тисяч парафій, 77 монастирів, 47 єпархій – це ПЦУ сьогодні. Із 58 архієреїв, які несуть служіння у ПЦУ – 46 правлячих, 8 вікарних, 4 титулярних. Також 3 архієреї перебуває на спокої", - повідомив митрополит. 

Згодом у Російській православній церкві заявили, що "десятки мільйонів" членів РПЦ в Україні "про жодну автокефалію не просили", пише "Радіо Свобода" з посиланням на РІА "Новости" та заяву заступника голови відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату Миколи Балашова.

Дослівно: "Попри обґрунтовані пропозиції кількох митрополитів утриматися в даний час від ухвалення рішення, Архієрейський собор Елладської церкви ухвалив рішення на користь визнання ПЦУ, при цьому дивним чином висловивши надію на те, що українська автокефалія зможе "зміцнити відносини між автокефальними церквами Великої Росії і України". Оцінка наслідків цього рішення для відносин між Російською православною церквою і Елладською церквою буде дана Священним синодом Московського патріархату", – заявив Балашов. 

Читайте також: 

Автокефалія Православної Церкви України: як це було

Нагадаємо:

  • 15 грудня 2018 року українські церкви об’єдналися у єдину Православну церкву України, її очолив митрополит Епіфаній. Представники Російської православної церкви (УПЦ МП) переважно відмовилися визнати її, але окремі парафії переходять у ПЦУ.
  • 5 січня 2019 року у Стамбулі підписали томос про автокефалію української церкви, 6 січня патріарх Варфоломій передав його митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...