Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Одесі знесли барельєф Жукову – там буде згадка про загиблих на Донбасі

П'ятниця, 1 листопада 2019, 12:43

Активісти знесли барельєф радянському маршалу Георгію Жукову на Одеському обласному військкоматі, замість нього встановлять меморіальну дошку загиблим військовим на Донбасі.

Джерело: "Радіо Свобода" з посиланням на пресофіцера військкомату Анастасію Ільїяш, пост мера Одеси Геннадія Труханова у Facebook

Пряма мова Ільїяш: "На цьому місті до 6 грудня планується встановлення меморіальної дошки на честь загиблих військовослужбовців, мешканців Одещини. Таких в нас більш ніж 100 людей".

 

Деталі: За словами Ільїяш, проєкт дошки вже готовий, наразі його узгоджують.

Вона додала, що обласна державна адміністрація тричі подавала розпорядження про демонтаж барельєфа – зокрема, у 2016 і 2017 роках.

Екскерівник південного квартирно-експлуатаційного відділу Міноборони Ігор Литвинюк підтвердив, що такі розпорядження від ОДА надходили раніше, але відзначив, що демонтаж мала проводити місцева влада.

Наразі барельєф лежить у квартирі активістів.

Знесення Жукова засудили два одеські народні депутати від "Слуги народу" Артем Дмитрук і Олексій Леонов, а також міський голова Геннадій Труханов.

Труханов назвав демонтаж барельєфа Жукову "відвертим плювком в обличчя одеситам" і "актом вандалізму".

Пряма мова: "Ситуація з демонтажем барельєфа маршалу Жукову – це відвертий плювок в обличчя одеситам. В першу чергу, тому що є ініціативою окремих активістів, а не реальним волевиявленням жителів міста.

Найцікавіше, що цей, по суті, акт вандалізму узгоджений з квартирно-експлуатаційним відділом Міноборони, який "не заперечував проти робіт по демонтажу пам'ятного знака"".

Деталі: Труханов назвав подібні дії неприпустимими і заявив, що "виключно одесити" прийматимуть рішення, яким пам'ятникам в Одесі бути, а яким – ні.

Передісторія:

  • В Україні діє закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їх символіки".
  • На всій території країни забороняється "виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного режиму".
  • Порушення закону карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...