Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

У справі розкрадання мільярдного кредиту затримані посадовці НБУ та менеджери Бахматюка

Понеділок, 11 листопада 2019, 21:58

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура 11 листопада затримали 7 осіб, яких підозрюють у заволодінні 1,2 мільярда гривень. 

Джерело: НАБУ, джерело УП в правоохоронних органах, Telegram екснардепа Сергія Лещенка

Деталі: Йдеться про стабілізаційний кредит, наданий у 2014 році Національним банком України ПАТ "ВіЕйБі Банк".

Затримані – колишні та чинні посадовці Національного банку України, ПАТ "ВіЕйБі Банк" та приватних компаній, пов’язаних із кінцевими бенефіціарами "ВіЕйБі Банку". 

Дії затриманих кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 КК (привласнення чи розтрата чужого майна в особливо великих розмірах або організованою групою) і караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років. Вирішується питання про підозру та обрання запобіжного заходу.

Серед затриманих - ексзаступник голови Нацбанку та голова правління Райффайзен Банку Олександр Писарук.

 
Олександр Писарук
НБУ

За словами співрозмовника, банкіра затримали через підозру в зловживаннях навколо стабілізаційних кредитів, виданих ВіЕйБі Банку, коли Писарук був на посаді заступника голови НБУ.

Як зазначило джерело, банк аграрного олігарха Олега Бахматюка отримав рефінансування обсягом 1,2 млрд гривень, але вартість застави, яка була надана, виявилась значно меншою за відповідну суму.

Разом з тим джерело не уточнило, чому був затриманий саме Писарук. Рішення про виділення рефінансування ухвалює правління НБУ, який є колегіальним органом.

За словами Лещенка, Писаруку оголосили підозру та відпустили. У вівторок Вищий антикорупційний суд обиратиме йому запобіжний захід.

Знати більше: Як одним підписом зруйнувати справу проти Бахматюка на 1,2 мільярда

Нагадаємо:

  • Олександр Писарук у 2014-2015 роках працював першим заступником голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої. Відповідав за банківський нагляд.
  • У жовтні 2014 року Нацбанк виділив "ВіЕйБі Банку" стабілізаційний кредит на суму 1,2 млрд грн. ВіЕйБі належав власнику аграрного холдингу "Укрлендфармінг" Олегу Бахматюку.
  • В листопаді 2014 року НБУ визнав банк неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію. Рішення про ліквідацію фінустанови ухвалене в березні 2015 року.
  • НАБУ почало розслідувати справу Бахматюка в жовтні 2016 року.
  • Коли слідчі вийшли на фінішну пряму, генпрокурор Юрій Луценко вирішив віддати справу в поліцію
  • Сто томів кримінальної справи щодо зловживань у "ВіЕйБі банку" зберігалися поліцією у підвалі стороннього підприємства і були затоплені.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування