Рада проголосувала за останній законопроєкт для "промислового безвізу" з ЄС

Вівторок, 12 листопада 2019, 21:03
Рада проголосувала за останній законопроєкт для промислового безвізу з ЄС

Верховна рада підтримала у першому читанні законопроєкт 2172 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду.

Як повідомляє "Європейська правда", за ухвалення даного законопроєкту у першому читанні проголосувало 310 депутатів.

У коментарі "Європейській правді" співавтор проєкту, народний депутат Роксолана Підласа ("Слуга народу") повідомила, що монобільшість розраховує на його ухвалення в цілому в грудні.

Ухвалення відповідного закону є однією з останніх умов, які має виконати Україна для початку переговорів із ЄС щодо підписання перших договорів про запровадження "промислового безвізу", тобто спрощеного експорту промислових товарів з України до ЄС без додаткової сертифікації.

Роксолана Підласа у своєму Facebook навела його ключові принципи:

  • Скасовуємо штрафи за формальні порушення. Інспектор в першу чергу має надати рекомендації про усунення порушень, і лише за повторне порушення штрафувати.
  • Встановлюємо чіткі "червоні лінії" для перевіряльників. Забороняємо виймати будь-які документи на підприємстві, окрім тих, що стосуються перевірки та необхідні для встановлення постачальника.
  • Захищаємо маленький бізнес: відповідальність за небезпечну продукцію несе імпортер або виробник, а не торговець.
  • Скасовуємо безкінечні "поєднані" перевірки, коли інспектор міг тримати підприємця в підвішеному стані місяцями. Обмежуємо максимальні строки перевірок.
  • Посилюємо відповідальність за недопущення на перевірку. Сьогодні порушнику, який торгує контрабандою та фальсифікатом, легше заплатити 340 грн штрафу, ніж нести відповідальність. Це породжує беззаконня.
  • Усуваємо дублювання контролю різними органами за одним і тим же видом продукції".

За словами Підласи, сьогодні інспектори замість того, щоб перевіряти і запобігати порушенням, здійснюють "покарання і здирництво".

"А продавці дійсно небезпечних товарів відбуваються мізерними штрафами чи хабарями. Страждає доброчесний виробник, страждає споживач. Ми захистимо українського виробника від контрабанди та фальсифікату - неякісних, а подекуди й небезпечних товарів, які є скрізь", - каже вона.

Нові принципи ринкового нагляду змусять інспекторів перевіряти не бізнес, а небезпечну продукцію, підкреслила радниця міністра.

Читайте також: Міністр економіки розказав про пріоритети на європейському напрямку

"Промисловий безвіз": оціночна місія ЄС може прибути вже у першій половині 2020 року

Нагадаємо: 

  • Угода про асоціацію України та ЄС передбачає перспективу укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (ACAA, або так званий "промисловий безвіз").
  • Спочатку АСАА може охоплювати один або кілька секторів, з поступовим розширенням на всі передбачені в Угоді 27 секторів.
  • Потенційно ACAA може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС, передусім продукцію машинобудування, полегшивши торгівлю і піднявши імідж української продукції на глобальних ринках.
  • Наразі виконана Україною підготовча робота (гармонізація законодавства, інфраструктури якості та ринкового нагляду з нормами ЄС) дозволяє укласти ACAA як мінімум у трьох секторах.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News