Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Депутатка "Слуги народу": Мого чоловіка затримали через мої голосування

Четвер, 14 листопада 2019, 12:09
Депутатка Слуги народу: Мого чоловіка затримали через мої голосування

Народна депутатка від "Слуги народу" Анна Скороход звинувачує владу у затриманні свого чоловіка Олексія Алякіна через її голосування всупереч позиції фракції, а голова фракції звинувачує її у пропонуванні хабарів.

"Сьогодні за мої політичні уподобання, мої політичні бачення і за те, що я не голосувала так, як мені вказувала фракція, за дорученням одного з замів (голови) Адміністрації президента, одного з замів генерального прокурора Каська… мого чоловіка було затримано незаконно", – заявила Скороход з трибуни Верховної Ради.

"Підставою стали мої голосування в залі, відстоювання державної власності ГТС, а також червона кнопка проти відкриття ринку землі", – стверджує вона.

Скороход додала: "Рішення про затримання незаконне. Підставою став запит Російської Федерації 2017 року. До цього ніяких не було питань, а тут після червоної кнопки іде затримання мого чоловіка".

"Я зараз звертаюся особисто до президента, ДБР та інших правоохоронних органів з проханням зупинити свавілля, яке ви робите", – сказала вона.

Скороход заявила, що коли під час виборів вони підтримували Володимира Зеленського, "ніхто не думав, що потім нас будуть ламати через коліно і діяти тими методами, які зараз роблять".

"Ще раз прошу президента Володимира Зеленського зробити доручення правоохоронним органам та припинити свавілля й тиск на мене та мою сім'ю", – підсумувала вона.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив після цього: "Шановні колеги, давайте будемо речі називати своїми іменами. Якщо ви зараз зайдете в Google і цивільного чоловіка пані Скороход загуглите просто – ви все зрозумієте. Ми як політична партія до цього не маємо жодного відношення. Ми зараз не знаємо, в чому справа (з Алякіним – ред.)".

"Але те, що пані Скороход неодноразово зверталася до народних депутатів і пропонувала грошову матеріальну допомогу – це є факт", – заявив Арахамія.

Ірина Геращенко з "Європейської солідарності" заявила: "Ми вимагаємо створити ТСК з питання тиску на народного депутата і її родину",

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко звернулася до команди партії "Слуга народу": "Це велика мужність – пробачати людям їхню чесну позицію. Якщо зараз ви не станете на захист однієї вагітної жінки та її родини, коли арештували її чоловіка за те, що вона вчора проголосувала проти ринку землі – якщо ви не захистите, навряд чи хтось захистить".

"Українська правда" звернулася по коментар до заступника генерального прокурора Віталій Каська. Він ані підтвердив, ані спростував інформацію про затримання Алякіна і сказав, що її прокоментує відомство.

Передісторія: 

  • Анна Скороход – член парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. 31 жовтня вона розплакалася в сесійній залі нібито через те, що на засіданні їй відмовили в розгляді поправок до закону про ГТС.
  • Олексій Алякін був громадянином Росії, в 2013 році отримав українське громадянство, але на початку 2019 року це рішення скасували.
  • Він – власник ТОВ "Будівельний комбінат "Прогрес", його пов'язують із російським олігархом Павлом Фуксом.
  • У 2013 році Алякін в РФ оголосив себе банкрутом. Його заборгованість перед кредиторами досягла суми в 500 млн рублів.
  • У тому ж році Алякін виїхав з Росії до України й отримав українське громадянство. Заснував будівельну компанію "Прогрес Буд", зареєстровану в Борисполі.
  • У грудні 2015 року Тверський райсуд Москви санкціонував заочний арешт Алякіна за звинуваченням в організації розкрадання з банку "Пушкіно" близько 10 млрд рублів.
  • 24 вересня 2015 року Алякіна оголосили у федеральний розшук у Росії, а 20 листопада того ж року його прізвище з'явилося в базі Інтерполу.
  • 9 червня 2018 року Алякіна затримали співробітники Служби безпеки України на вимогу російських органів, він перебував під екстрадиційним арештом у СІЗО, але в листопаді 2018 року за станом здоров'я запобіжний захід йому змінили на домашній арешт.
  • Екстрадиційний арешт міг тривати до 15 вересня 2019 року.

Олена Рощенко, УП, доповнено

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування