КС вирішив, чи законна ініціатива Зеленського про народовладдя

Четвер, 14 листопада 2019, 17:57

Конституційний Суд визнав законопроєкт про законодавчу ініціативу народу таким, що відповідає Конституції, але порадив конкретизувати положення про законодавчу ініціативу народу.

Джерело: Конституційний суд

Дослівно: "Конституційний Суд України визнав законопроєкт про внесення змін до статті 93 Конституції (щодо законодавчої ініціативи народу) таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України".

Деталі: Водночас КС повідомив, що внесені зміни можуть "за певних умов призвести до обмеження прав і свобод людини і громадянина".

Йдеться про положення "право законодавчої ініціативи у Верховній Раді належить народу".

У суді відзначили, що воно потребує конкретизації, оскільки поняття "народ" в Основному Законі включає "громадян України всіх національностей": "Відповідно до частини другої статті 5 Конституції України народ є носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні, тому його не може бути визначено суб’єктом законодавчої ініціативи без встановлення в Конституції України відповідної кількості громадян України, які мають право голосу...".

Нагадаємо:

  • У передвиборчій програмі Володимир Зеленський обіцяв закон "Про народовладдя".
  • 29 серпня Зеленський подав відповідний законопроєкт у Верховну Раду. У ньому передбачені зміни до Конституції.
  • Нині право законодавчої ініціативи належить президенту, Кабінету міністрів, народним депутатам. Зеленський пропонує додати до цього переліку "народ".
  • 3 вересня парламент направив законопроєкт до Конституційного суду.
  • Серед ключових напрямків розвитку народовладдя, які "Слуга народу" запропонує на розгляд парламенту, всеукраїнський та місцевий референдуми, законодавча ініціатива та електронні петиції, "відозва" посадових осіб, народне вето на рішення посадовців.
  • Також, за словами першого заступника голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, його фракція впроваджуватиме "формулювання порядку денного", коли народ на місцевому або загальнонаціональному рівні визначає, що "пріоритетним є перше, друге і третє, а не те, що ви собі думаєте".

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування