"На х** я бачив ваше розслідування": Портнов погрожував прокурорам

Понеділок, 18 листопада 2019, 10:56

Ексзаступник голови адміністрації Віктора Януковича Андрій Портнов з 2017 року погрожує прокурорам, які розслідують кримінальні провадження, де він фігурує.

Джерело: "Слідство.Інфо"

Зокрема, погрози з номера Портнова отримували, за даними журналістів, співробітник Генпрокуратури Олександр Божко, колишній очільник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк та ще один співробітник ГПУ, якого у виданні не називають.

Погрози від Портнова прокурори отримували з 2017 року.

"Слідство.Інфо" повідомляє, що за номером, з якого надсилали погрози, видання неодноразово брало коментарі у Портнова.

У матеріалі містяться зображення повідомлень з нецензурною лексикою.

Повідомляється, що прокурор Божко вів кримінальне провадження, яке стосувалося можливого привласнення Портновим грошей двох столичних вишів, а також – імовірних зловживань під час обрання його членом Вищої ради юстиції.

Також у ГПУ розслідували погрози Портнова колишній народній депутатці Інні Богословській.

 
Листування Портнова і прокурора Божка 
фото: "Цензор.НЕт"

Божко розповів виданню, що одразу після того, як він намагався зв’язатися зі свідком у цьому провадженні, на його телефон прийшло повідомлення: "Доброго дня. Бачу, ви занадто активний. Виховні заходи доведеться вжити. Ще раз почую ваше прізвище, буду перетворювати на шматок лайна. З повагою, Портнов".

 
Листування Портнова і прокурора Божка 
фото: "Цензор.НЕт"

Водночас, на початку 2019-го Печерський суд Києва зобов’язав прокурора протягом місяця завершити розслідування у справі Портнова. Зі спливом терміну провадження його слід було або закрити, або передати до суду. У Печерському суді до осені 2016-го року працювала рідна сестра Портнова.

 
Листування Портнова і прокурора Божка 
фото: "Цензор.НЕт"

Прокурор намагався роз’яснити в суді на підставі чого ухвалили це рішення. І невдовзі з номера Портнова йому написали: "У в’язницю збирайтеся потрохи. Не злізу з вас. Виверну навиворіт усе ваше мерзенне життя, доходи, витрати, родичів до десятого коліна. А то, бачу, не почув сигналу".

 
Листування Портнова і прокурора Божка 
фото: "Цензор.НЕт"

Печерський суд відмовив прокурору у роз’ясненні ухвали. А Київський апеляційний суд взагалі не захотів розглядати його скаргу. Рішення останнього Божко зараз оскаржує у Верховному Суді. Цьогоріч улітку Генпрокуратура закрила кримінальне провадження, у якому фігурував Портнов. 

 
Листування Портнова і прокурора Божка 
фото: "Цензор.НЕт"

Наприкінці жовтня Божко знову отримав погрози: "П…р, я бачу, що в тебе не все гаразд зі слухом. Доведеться ви…ти тебе, тварино недови…на, в тупий собачий рот. З повагою, Портнов". 

 
Листування Портнова і прокурора Божка 
фото: "Слідство.Інфо"

Одразу після того, як Божкові почали надходити перші повідомлення, він звернувся до керівництва. Зі слів правоохоронця, спершу ці звернення лишалися без уваги, але нинішнє керівництво ГПУ, за словами прокурора, "намагається в межах своєї компетенції щось зробити".

У 2017-му році Горбатюк також неодноразово отримував у WhatsApp та у Facebook погрози від Портнова.

Зокрема, у 2017 році Горбатюк отримав таке повідомлення: "Я тебе в клітці возитиму і показуватиму наче мавпу. Я тобі пишу, щоб ти знав, що у мене претензії саме до тебе. Щоб ти знав, що спитаю саме з тебе. Час твій закінчується, а питати з тебе я буду дуже жорстко".

 
Листування Портнова і Горбатюка 
фото: "Слідство.Інфо"
 
Листування Портнова і Горбатюка 
фото: "Слідство.Інфо"

Горбатюк розповів виданню, що через це він звертався у Генеральну інспекцію. А та, своєю чергою, передала матеріали до поліції. Правоохоронці нібито відкрили кримінальне провадження, але його доля Горбатюку невідома.

 
Листування Портнова і Горбатюка 
фото: "Слідство.Інфо"

Ексслідчий сказав, що за два роки поліція жодного разу не зверталася до нього за свідченнями і він планує звернутися до ГПУ з проханням долучити повідомлення від Портнова до справи щодо погроз прокурору Божку. 

Горбатюк: "Це - пряма підстава для притягнення до відповідальності. Я додатково роздрукую ці матеріали як доказ до того епізоду. Додам, щоб вони в комплексі розглядали".

Також "Слідство.Інфо" отримало роздруківки повідомлень з телефону ще одного слідчого з Генпрокуратури за 2017-тий рік, який більше не працює в ГПУ.

Два роки тому у вересні, слідчий отримав таке повідомлення: "П…р, я уважно спостерігаю за тобою. Спитаю з тебе. На мотузці будеш ходити по клітці. Портнов".

 
фото: "Слідство.Інфо"
 
фото: "Слідство.Інфо"

У Telegram-каналі Портнов підтвердив, що писав Божку: "Друзі, це була саме моя переписка. Листування з прокурором-злочинцем, нахабним, самозакоханим і тупим. І я повторно приєднуюся до всіх слів цього листування за єдиним винятком — прошу генерального прокурора поширити її і на себе".

 

Навесні 2019 року ДБР відкрило кримінальне провадження за фактом погроз Божку. Водночас у ДБР відкрили розслідування й щодо самого прокурора за ініціативою адвокатки Портнова.

Згодом, за даними видання, ГПУ вирішила забрати розслідування щодо погроз Божку від ДБР і передала Службі безпеки.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...