У Гаазі почалися перші слухання "морської справи" України проти РФ

Четвер, 21 листопада 2019, 11:05

В Нідерландах розпочалися перші процесуальні слухання Арбітражного трибуналу у справі щодо порушення імунітету трьох українських військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів.

Джерело: "Укрінформ"

Деталі: Слухання Арбітражного трибуналу, сформованого відповідно до додатку VII Конвенції ООН з морського права, розпочалися у Гаазі о 10:00, за місцевим часом.

Процес проходить у Постійному арбітражному суді (Permanent Court of Arbitration), який знаходиться у Палаці миру. Це процедурні слухання, тому вони відбуваються у закритому режимі.

Україна сподівається на оперативний розгляд справи по суті.

Передісторія:

  • Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року на запит України зобов‘язав Росію негайно повернути під контроль України захоплены судна "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу"  та 24 членів їхніх екіпажів. Росія відмовилась.
  • 7 вересня 2019 року моряків обміняли і повернули в Україну. 18 листопада Москва повернула Києву захоплені біля Керченської протоки українські кораблі.
  • Заступниця глави МЗС Лана Зеркаль, Україна судитиметься з РФ попри повернення кораблів. "Наказ Міжнародного трибуналу не був і не є самоціллю. Наша мета — встановлення порушення права, відновлення його і отримання належної компенсації", - заявила заступниця міністра.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування