Зеленський доручив посилити боротьбу з пожежами

Вівторок, 24 грудня 2019, 18:08
Зеленський доручив посилити боротьбу з пожежами

Президент Володимир Зеленський затвердив невідкладні заходи щодо запобігання виникненню пожеж в Україні.

Джерело: сайт Офісу президента

Дослівно: "Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про невідкладні заходи щодо запобігання пожежній небезпеці в Україні"".

Деталі: Документ має на меті запобігти виникненню пожеж, що створюють загрозу життю та здоров’ю людей, можуть завдати суттєвої матеріальної шкоди, негативно вплинути на стан довкілля, економіки й національної безпеки, а також забезпечити оперативне реагування на такі пожежі.

Згідно з указом, Кабмін має невідкладно розробити та внесення на розгляд Верховної Ради законопроекти щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки, за самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Крім того, Зеленський вимагає збільшити відповідальність для водіїв, які не пропускають на дорозі машини аварійно-рятувальних служб, "швидкої", пожежної охорони та поліції, які їдуть з увімкненими світловими чи звуковими маячками.

А також посилити покарання для компаній, матеріально-технічна база яких не відповідає вимогам пожежної безпеки, збільшити відповідальність за явно неправдивий виклик спеціальних служб та недопущення посадових осіб органів держнагляду у сфері пожежної безпеки.

Крім того, Зеленський вимагає скоротити терміни розгляду судових справ за позовами щодо повної або часткової зупинки роботи підприємств, об’єктів, окремих виробництв, устаткування, транспортних засобів у разі встановлення порушення пожежної безпеки, що створює загрозу життю та здоров’ю людей тощо.

Кабмін також має вжити заходів для забезпечення неухильного дотримання пожежної безпеки у закладах освіти, гуртожитках, закладах охорони здоров’я, торговельно-розважальних закладах, готелях тощо та утримання в належному стані пожежних гідрантів власниками водопровідних мереж.

Крім того, пожежно-рятувальні підрозділи Держслужби з надзвичайних ситуацій повинні бути забезпечені сучасною спеціальною технікою та рятувальним обладнанням для екстреної евакуації людей, засобами пожежегасіння та спецодягом.

Також треба встановити дієвий контроль за станом систем оповіщення і стимулювати створення в сільській місцевості пожежних частин добровільної пожежної охорони.

Передісторія:

  • 4 грудня у будівлі Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу сталася пожежа, у результаті якої загинули 16 людей.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування