Президент: Без ексберкутівців ми б не отримали наших розвідників

Неділя, 29 грудня 2019, 21:19
Президент: Без ексберкутівців ми б не отримали наших розвідників

Передача представникам ОРДЛО 5 ексберкутівців, обвинувачених у вбивствах на Майдані, була умовою проведення обміну, і без їх видачі Україна не повернула б розвідників, які пройшли Дебальцеве.

Джерело: президент Володимир Зеленський в аеропорту "Бориспіль" під час зустрічі звільнених українців

Пряма мова: "З приводу беркутівців. Так, це умова "всіх на всіх", умова цього обміну. Ми забирали наших героїв. Це складне було рішення, рішення політичне, це правда".

"Якби вони залишились (в Україні – ред.), ми б не отримали наших розвідників, хлопців, які були в Дебальцевому".

"Якби у мене було ще 100 беркутівців і мені б запропонували повернути одного розвідника, я б віддав 100 беркутівців і повернув живого розвідника".

Деталі: Зеленський також запевнив, що передача в рамках обміну ексберкутівців "ніяк не буде впливати на справу Майдану".

"Справу Майдану ми закінчимо обов'язково", - пообіцяв він.

Президент додав, що з повагою ставиться до людей, які втратили близьких на Майдані, але "на жаль, ми не можемо повернути тих, кого втратили, але ми можемо повернути живих".

Пряма мова: "Кожну секунду кожного дня у нас міг зірватись цей обмін. Я повертав живих, і це найголовніше, мені так здається. Це був мій вибір".

Що передувало: У неділю на КПВВ "Майорське" відбувся обмін утримуваними особами між Україною і ОРДЛО.

Україні передали 76 громадян, у свою чергу Україна видала 127 осіб.

СБУ опублікувала список повернутих в Україну осіб, серед яких 12 військових та двоє журналістів - Станіслав Асєєв та Олег Галазюк. 

У свою чергу, адвокат Валентин Рибін повідомив, що в рамках обміну Україна віддала бойовикам бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на Донбасі на їхньому боці, та п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

Передісторія:

  • Апеляційний суд Києва у суботу ввечері змінив запобіжний захід на особисте зобов'язання п'яти обвинуваченим у розстрілах на Майдані ексберкутівцям, які перебували у списках на обмін.
  • Після цього група активістів заблокувала виїзди з Лук'янівського СІЗО, щоб не дозволити вивезти трьох ексберкутівців для участі в обміні, однак їх все одно обміняли.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...