Росіяни знайшли український слід в повідомленнях про псевдомінування в РФ

Вівторок, 31 грудня 2019, 15:58
Росіяни знайшли український слід в повідомленнях про псевдомінування в РФ

Російська служба Бі-бі-сі заявила, що знайшла людину, яка може бути автором повідомлень про фейкові мінування шкіл і судів в Росії. Слід веде в Україну.

Джерело: Російська служба "Бі-бі-сі" з посиланням на джерела

Деталі: За даними "Бі-бі-сі", в листах про мінування говорилося, що такі повідомлення будуть приходити доти, доки російський православний підприємець "Костянтин Малофєєв не поверне борг 120 біткоінів вкрадених з біржі WEX".

У листах вказувалися номер біткоін-гаманця для переказу криптовалюти і посилання на розслідування "Бі-бі-сі" про крах біржі WEX. За день до початку хвилі "мінувань" повідомлення з вимогою повернути біткоіни отримав і канал "Царгород", що належить Малофєєву.

За масовими мінуваннями може стояти один з клієнтів Wex з України, розповів Бі-бі-сі співрозмовник, близький до правоохоронних органів Росії. За його словами, аналіз сум, викрадених у потерпілих від краху Wex, виявив одного клієнта, у якого на біржі зависли близько 120 біткоінів.

Джерело "Бі-бі-сі" додало, що раніше він міг жити в Києві і його можуть звати Сергій. Співрозмовники в мерії Москви розповіли, що повідомлення про мінування дійсно приходять з території України.

Ще однією ознакою, що вказує на українське походження "мінера", як заявляє "Бі-бі-сі", є використання в одному з листів словосполучення "рагуль православний" щодо Малофєєва. Автори розслідування звернули увагу на слово "рагуль", вони відзначають, що "його використовують в основному саме жителі України".

Що було раніше: Як пише "Бі-бі-сі", всього з кінця листопада 2019 року петербурзькі суди отримали близько 180 сигналів про можливу наявність бомб. Крім судів за останній місяць буденними для Петербурга стали мінування торгових центрів, шкіл, лікарень та дитячих садків.

У Москві з кінця листопада були "заміновані" понад 10 тисяч об'єктів, а евакуація торкнулася в цілому більше 1 млн осіб, повідомляв Інтерфакс з посиланням на своє джерело.

З середини грудня хвиля евакуацій накрила Далекий Схід. Там була зафіксована і перша жертва псевдомінувань: 19 грудня в Біробіджані під час евакуації дитячого садка померла вихователька.

В цілому на момент краху на Wex зберігалося криптовалюта на загальну суму в 450 млн доларів. За однією з версій, до біржі деякий час мали відношення структури, близькі до Костянтина Малофєєва, хоча сам він завжди заперечував це.

"Українська правда" у Threads

Усі новини...