Розстріл Євромайдану: суд відвів прокурорів, які відпустили екс-"беркутівців"

Вівторок, 14 січня 2020, 15:13
Прокурори Олександр Шеваленко, Віталій Суботін, і Марина Мазепина 
на засіданні Святошинського суду у справі про розстріли під час Євромайдану, 14 січня 2020 року.
Фото: Стас Юрченко, Ґрати

В рамках розгляду справи про розстріли учасників Євромайдану Святошинський районний суд прийняв рішення про відвід нової групи прокурорів у справі і оголосив перерву на два з лишком місяці.

Джерело: "Ґрати"

Деталі: Головуючий суддя Сергій Дячук задовольнив клопотання адвокатів потерпілих і вивів із засідання у справі про розстріл учасників протестів 20 лютого 2014 року трьох прокурорів: Олександра Шеваленка, Віталія Суботіна і Марину Мазепину.

У суді оголошено перерву до 17 березня. За цей час Офіс генпрокурора повинен змінити групу звинувачення, а обвинувачені - п'ятеро екс-бійців "Беркута", відпущені на непідконтрольні території в рамках обміну - знайти спосіб брати участь у засіданні.

Перед початком засідання суддя Дячук з'ясовував причину неявки обвинувачених. Він оголосив інформацію про зміну запобіжного заходу обвинуваченим в апеляційному суді, а також про обмін. При цьому зазначив, що суду стало відомо про обмін екс-"беркутівців" виключно зі ЗМІ, а офіційної інформації суд не отримував.

Дячук зробив заяву про тиск прокуратури на колегію присяжних у зв'язку зі звільненням екс-беркутівців для обміну ув'язненими.

Адвокати, що представляють інтереси обвинувачених, заявили, що в останній раз говорили з ними 29 грудня, напередодні обміну, після чого зв'язок з їх підзахисними перервався.

Адвокат Олександр Горошинський, який наполягає, що про обмін йому заздалегідь не було відомо, повідомив суду, що екс-"беркутівців" обміняли без діючих документів. Горошинський також вказав на те, що суд мав оголосити перерву для встановлення місцезнаходження обвинувачених. Ні адвокати, ні суд не отримували матеріали справи з апеляційного суду.

Адвокат сімей загиблих учасників протестів Євгенія Закревська заявляючи відвід прокурорам, пояснила його тим, що вони не виконують функції обвинувачення і не приймають незалежні рішення, а виконують і реалізовують позицію, сформовану сторонніми особами. Зокрема, рішення генпрокурора Руслана Рябошапки замінити групу прокурорів, адвокати потерпілих вважають доказом незаконного впливу на держзвинувачення.

Генпрокурор, в свою чергу, на думку Закревської, діяв за вказівкою від президента Володимира Зеленського, який в свою чергу спирався на домовленості з державою-агресором – Росією.

Ще один адвокат потерпілих Віталій Титич повідомив у суді, що подав до Держбюро розслідувань заяву про злочин - незаконне втручання в діяльність правоохоронного органу і винесення завідомо неправосудного рішення.

Передісторія:

  • 27 грудня генпрокурор Руслан Рябошапка ввів у справу нову групу прокурорів замість прокурорів департаменту процесуального керівництва в справах Майдану на чолі із заступником начальника департаменту Олексієм Донським.
  • В результаті апеляційний суд звільнив із СІЗО екс-"беркутівців" Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олега Янишевського, а Олександра Маринченко та Сергія Тамтуру відпустив з-під домашнього арешту під особисте зобов'язання.
  • 29 грудня 2019 року п'ятьох екс-"беркутівців" передали на непідконтрольні Україні території в рамках обміну ув'язненими між Україною та контрольованими РФ представниками ОРДЛО.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News