Україна просить ФБР допомогти вистежити, хто "хакав" сайти "Кварталу 95" і "Burisma"

Четвер, 16 січня 2020, 13:46
Україна просить ФБР допомогти вистежити, хто хакав сайти Кварталу 95 і Burisma

Національна поліція України просить Федеральне бюро розслідувань США та компанію "Area1" надати дані про хакерську атаку на студію "Квартал 95", холдинг "Burisma" та інші українські компанії, а також запрошує ФБР увійти до спільної слідчої групи.

Джерело: Міністерство внутрішніх справ України

Деталі: МВС зазначає, що низка американських ЗМІ, зокрема "New York Times", поширили інформацію про хакерську атаку на сайти кількох українських компаній, зокрема "Burisma Holdins" та студії "Квартал 95", для викрадення персональних даних співробітників і заволодіння електронними листами керівників компаній. Хакерські атаки нібито вчинили спецслужби РФ.

Департамент кіберполіції НПУ розпочав кримінальне провадження за ч. 2 ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції) і ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.

Дослівно: "Встановлюються особи, причетні до вчинення цього кримінального правопорушення.

У рамках кримінального провадження Національна поліція України звернулася до Федерального бюро розслідувань та компанії Area1, що виявила ознаки хакерської атаки, із проханням сприяти у наданні інформації, опублікованої в американських ЗМІ.

Для належного розслідування обставин правопорушення Нацполіція ініціює створення спільної міжнародної слідчої групи, до складу якої будуть запрошені представники ФБР".

Передісторія:

  • Днями фірма з кібербезпеки Area1, що розташована у Кремнієвій долині, заявила, що російські хакери намагалися зламати сайт студії "Квартал 95", щоб знайти листування Івана Баканова, якого Зеленський призначив головою Служби безпеки України.
  • Студія "Квартал 95" - бізнес-дітище чинного президента України Володимира Зеленського. Чимало її представників прийшли у "Зе! команду".
  • Холдинг "Burisma" – приватна газовидобувна група Миколи Злочевського, яка тепер фігурує у скандалі довкола Хантера Байдена і намаганні президента США Дональда Трампа тиснути на Україну для отримання компромату на його ймовірного конкурента на виборах Джо Байдена.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування