Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Кремлі кваплять зі зміною Конституції, готуючи перевибори Держдуми – ЗМІ

П'ятниця, 17 січня 2020, 10:57
У Кремлі кваплять зі зміною Конституції, готуючи перевибори Держдуми – ЗМІ

Всеросійське голосування за поправки до Конституції РФ може пройти в кінці квітня, така терміновість може бути пов'язана з планами Кремля додати норму про саморозпуск Держдуми, що дозволить провести думські вибори раніше осені 2021 року.

Джерело: російське видання "Коммерсант" ("Ъ") із посиланням на джерела

Деталі: 16 січня президент Російської Федерації Володимир Путіна зустрівся з членами робочої групи з підготовки пропозицій про внесення поправок до Конституції

За словами голови комітету Ради федерації з конституційного законодавства і держбудівництва Андрія Клішас, формат всенародного голосування громадян буде обговорюватися на найближчих засіданнях робочої групи – і про референдум точно не йдеться.

17 січня в Інституті законодавства та порівняльного правознавства при уряді РФ відбудеться перше засідання.

Член групи, уповноважена з прав людини в Свердловській області Тетяна Мерзлякова: "Імовірно, останнє засідання робочої групи відбудеться 26 квітня. На ньому пакет поправок буде передано Володимиру Путіну".

Член робочої групи, депутат Держдуми Ольга Баталіна. "Потрібно обговорити точність кожного формулювання. Продумати, наприклад, як розвести з точки зору завдань роботу палати регіонів Радфеду і Держради. Президент попросив провести роботу над поправками у стислі терміни, при цьому розглянути всі пропозиції, які будуть надходити від членів групи",.

Джерело "Ъ", близьке до адміністрації президента, стверджує, що терміновість ухвалення поправок до Конституції пояснюється тим, що у Кремлі не виключають дострокових виборів у Держдуму.

Інше джерело, близьке до Кремля, стверджує, що такий варіант можливий, але багато що буде залежати від рейтингів "Єдиної Росії".

Пряма мова співрозмовника "Ъ": "У Конституції може з'явитися положення про саморозпуск Держдуми... (це) дозволить знову зловити хвилю народної любові і провести вибори на її тлі".

Передісторія: Володимир Путін запропонував наймасштабніший із 1993 року пакет поправок до Основного закону Росії.

Він повідомив, що перша і друга глави Конституції РФ – "Основи конституційного ладу" і "Права й свободи людини і громадянина" – залишаться без змін. Це означає, що поправки можуть бути ухвалені Федеральними зборами, а скликати Конституційні збори не доведеться.

Читайте також: Вічний цар Росії. Чому Путін розігнав уряд та переписує Конституцію

Довідка: За весь час існування Конституції РФ у неї було внесено чотири поправки – дві в 2008 році і дві в 2014 році, і всі вони були прийняті в короткі терміни.

  • 11 листопада 2008 року Дмитро Медведєв, будучи президентом, вніс до Держдуми поправку про збільшення термінів повноважень президента з 4 до 6 років і Державної думи – з 4 до 5 років. Також він вніс законопроект, який зобов'язує уряд надавати щорічний звіт Держдумі. 21 листопада 2008 року поправки вже були прийняті Держдумою, а 31 грудня набули чинності.
  • 7 жовтня 2013 року президент Володимир Путін вніс до Держдуми поправки до Конституції, які передбачали об'єднання Верховного суду і Вищого арбітражного суду, а також розширювали повноваження голови держави щодо кадрових призначень в прокуратурі. 22 листопада поправки були прийняті Держдумою і 6 лютого 2014 року набули чинності.
  • Поправки про введення до складу Ради федерації додатково представників РФ, що призначаються президентом РФ і становлять не більше 10% інших членів Ради федерації, були внесені в Держдуму 7 березня 2014 групою депутатів у складі 91 людини. 23 травня законопроект був схвалений Думою і 22 липня 2014 року набрав чинності.
  • Сама чинна Конституція була розроблена в цілому протягом трьох місяців: конституційна нарада працювала з 5 червня до 12 липня, а потім з жовтня по листопад 1993 року, а 12 грудня 1993 року Основний закон прийняли на референдумі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: