Залишені помирати: омбудсмен просить світ врятувати українців у застінках РФ

П'ятниця, 17 січня 2020, 15:39
Залишені помирати: омбудсмен просить світ врятувати українців у застінках РФ

Омбудсмен Людмила Денісова закликала світову спільноту врятувати життя і здоров’я українців, яких Росія незаконно арештувала та утримує в психлікарнях та СІЗО.

Джерело: Денісова у Facebook

Деталі: Денісова зазначає, що за останню добу з’ясувалися кричущі факти про українських політв’язнів: Рустем Шейхалієв, Владлен Абдулкадиров – поміщені у психіатричну лікарню, Олега Приходька – ізольовано від зовнішнього світу, Тофік Абдулгазієв та Джеміль Гафаров – залишені помирати в СІЗО:

Рустема Шейхалієва та Владлена Абдулкадирова поміщено у психіатричну лікарню з цілодобовим відеонаглядом для проведення психіатричної експертизи, попри наявні проблеми зі здоров'ям. Це пряме порушення права на приватність.

Олега Приходька звинувачено у вчиненні ще одного злочину, що в майбутньому дає підставу суду посилити міру покарання. Він повністю ізольований від зовнішнього світу, адже йому відмовлено у побаченнях з дружиною, а всі судові засідання проводяться у закритому режимі – туди допускають лише адвоката. Також до нього досі не допустили священника. Він звертався з клопотанням про побачення з архієпископом Кримської єпархії ПЦУ Климентом до слідчого, який безпосередньо має право надати дозвіл саме на відвідини українським священнослужителем, а не російським. Але йому відмовили.

Джемілю Гафарову відмовлено у скасуванні рішення суду першої інстанції про продовження міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. А кримський татарин має хронічні захворювання нирок 4 стадії, а також страждає на ішемічну хворобу серця. Зважаючи на стан його здоров'я, рішення суду може стати фатальним для громадянина України та призвести до смерті.

Тофіка Абдулгазієва, у якого днями виявили зараження крові, після тривалого перебування в психіатричній лікарні, знову помістили в ту ж саму загальну камеру, яка кишить блохами, клопами та комахами.

Пряма мова: "Закликаю Верховного Комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, голову ОБСЄ Еді Рама, Комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович та представників всіх дипломатичних місій використати усі механізми, можливості, повноваження і ресурси та відреагувати на всі ці кричущі факти порушення прав громадян України, аби не допустити невідворотних наслідків для їх здоров`я, а когось врятувати від смерті".

Знати більше: Звільнений з полону Богдан Пантюшенко: Сепари розуміють, що Росія їх може продати

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News