Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін хоче прописати в Конституції, що президентом можна бути тільки двічі за життя

Вівторок, 21 січня 2020, 10:06
Путін хоче прописати в Конституції, що президентом можна бути тільки двічі за життя

Президент Росії Володимир Путін пропонує закріпити в Конституції норму, що президентом РФ можна бути тільки двічі за все життя.

Джерело: "Медуза" з посиланням на законопроєкт "Про поправки до Конституції РФ"

Деталі: Зміни до Конституції посилять вимоги до кандидатів на посаду президента РФ. Главою держави не зможе стати людина, яка будь-коли в минулому мала іноземне громадянство або посвідку на проживання в іншій країні.

Але з заборони зробили виняток для жителів окупованого Росією українського Криму.  

Крім того, зміни до Конституції дозволять не виконувати міжнародні договори, і скасовувати їх для цього не доведеться.

Відзначається, що поправки не торкнуться статті 15 Основного закону, яка гарантує пріоритет міжнародних договорів над російськими законами, оскільки її можна змінити, тільки прийнявши нову Конституцію цілком.

При цьому російська влада дозволять собі просто не виконувати окремі рішення міждержавних органів. Для цього Конституційному суду достатньо буде викрити ці органи в "неправильному", тобто неконституційному тлумаченні міжнародних договорів.

Таким чином, процедура буде схожа на ту, що зараз діє відносно рішень ЄСПЛ.

Для довідки. Зараз в Конституції РФ прописано, що президентом Росії можна бути тільки два терміни поспіль. Ця норма дозволила Путіну чотири раз стати главою держави: два рази поспіль, пропустити один термін і потім ще два рази поспіль.

Читайте також: Вічний цар Росії. Чому Путін розігнав уряд та переписує Конституцію

Передісторія:

  • 15 січня під час послання Федеральним зборам РФ президент Росії Володимир Путін запропонував внести зміни до Конституції країни. Ними, зокрема, він пропонував зробити російський основний закон сильнішим за міжнародне право.
  • Також зміни передбачають нові умови для кандидатів у президенти Росії. Пропонується закріпити для них вимогу проживати на території РФ не менше 25 років, а також відсутність іноземного громадянства або дозволу на проживання в іншій державі, причому не тільки на момент участі у виборах, але і коли б то не було раніше.
  • Посол України в ЄС Микола Точицький припустив, що оновлена Конституція Росії може дозволити РФ ігнорувати рішення Суду ООН.
  • 18 січня президент Росії Володимир Путін висловив думку, що не варто повертатися до практики, коли термін перебування при владі глави держави не обмежений.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування