У Сенаті узгодили процедуру імпічменту Трампа

Середа, 22 січня 2020, 09:51
У Сенаті узгодили процедуру імпічменту Трампа

Республіканці в Сенаті США проголосували за правила процесу імпічменту президента Дональда Трампа, які запропонував лідер республіканської більшості Мітч Макконнел (Кентуккі).

Джерело: Радіо Свобода

Деталі: Документ встановлює, що упродовж шести днів демократи з Палати представників та Білий дім мають викласти аргументи за та проти імпічменту Трампа. Кожна сторона матиме на це до 24 годин упродовж трьох днів. Потім Сенат має вирішити, чи потрібно буде заслухати свідків та дослідити документи.

Резолюцію підтримали 53 сенатори, 47 виступили проти.

Представники Демократичної партії були обурені відмовою Макконнела викликати свідків та попросити документи до завершення фази викладення аргументів. Демократи прагнуть допитати поточних та колишніх чільних радників Трампа, включно з керівником апарату Білого дому Міком Малвейні та колишнім радником президента з питань національної безпеки Джоном Болтоном.

Сторона обвинувачення має розпочати викладати свої аргументи о 20:00 22 січня за Києвом.

Що було раніше: Конгрес США 16 січня відкрив судовий процес у справі імпічменту президента Дональда Трампа. Демократи зачитали офіційні звинувачення в Сенаті перед складанням присяги 100 сенаторів задля проведення всього лише третього судового процесу щодо імпічменту в історії США.

Президент США звинувачується в тому, що він зловживав владою, щоб змусити Україну оголосити про розслідування проти свого внутрішнього політичного конкурента Джо Байдена.

У другій статті імпічменту йдеться, що він перешкоджав розслідуванню Конгресом справи щодо України. Обидві статті були схвалені минулого місяця Палатою представників.

Трамп заперечує правопорушення. У понеділок його команда юристів заявила, що президент є жертвою "сфальсифікованого процесу", мотивованого політикою, і що він не зробив нічого поганого.

Знати більше: 

Трамп програв імпічмент, але не покине Білий дім: як це було та що далі

Імпічмент на тлі Зеленського: які звинувачення висунули Дональду Трампу

Чи шантажував Трамп Зеленського. Повний текст розмови

Передісторія:

  • У вересні в США почалося розслідування про можливість імпічменту Дональда Трампа на тлі того, що співробітник американських спецслужб написав скаргу на тиск президента Сполучених Штатів Америки на Україну з метою нашкодити своєму можливому суперникові на виборах 2020 року демократу Джо Байдену.
  • 19 грудня Дональд Трамп став третім президентом США після Ендрю Джонсона і Білла Клінтона, якому Палата представників оголосила імпічмент. Йому закидають зловживання владою і перешкоджання роботі Конгресу.
  • Тепер питання про усунення 45-го президента з посади має розглянути Сенат США.
  • Оскільки для відсторонення потрібні дві третини голосів, а більшість у Сенаті – в республіканців, Дональд Трамп, найімовірніше, збереже свою посаду.
  • Демократи наполягають на виступі свідків у Сенаті, республіканці виступають проти цього.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування