Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ООН вимагає розслідування зламу телефону Безоса саудівським принцем

Середа, 22 січня 2020, 16:35
ООН вимагає розслідування зламу телефону Безоса саудівським принцем

Експерти ООН вимагають негайного вивчення США та іншими доказів, що вказують на те, що телефон власника газети Washington Post Джеффа Безоса був зламаний наслідним принцом Саудівської Аравії Мохаммедом ібн Салманом.

Джерело: The Guardian з посиланням на спільну заяву спеціальних доповідачів ООН Аньєс Калламар і Девіда Кея

Дослівно в заяві: "Ймовірний злам телефону Безоса і інших вимагає негайного розслідування з боку США та інших відповідних органів".

Деталі: Як пише видання, Калламар і Кей заявили, що вони "серйозно стурбовані" інформацією про можливу участь наслідного принца в стеженні за Безосом, з метою вплинути на публікації Washington Post про Саудівську Аравію.

Калламар, яка є спеціальним доповідачем ООН з позасудових страт і вбивств, і Кей, спеціальний доповідач ООН з питань свободи вираження думок, повідомили, що, експертиза iPhone Безоса, показала, що він "із середньою і високою ймовірністю" був зламаний 1 травня 2018 року за допомогою відеофайлу в форматі MP4, відправленого з аккаунта саудівського принца в WhatsApp.

Дослівно: "Ці твердження підтверджують інші повідомлення, що вказують на ознаки цілеспрямованого спостереження за ймовірними противниками і особами, які мають велике стратегічне значення для влади Саудівської Аравії, включаючи громадян і негромадян".

Деталі: Ці твердження, як йдеться в заяві, також можна поставити поруч з інформацією про причетність наслідного принца до вбивства саудівського журналіста Washington Post Джамала Хашоггі в 2018 році.

Що було раніше: 22 cічня видання The Guardian повідомило, що телефон американського мільярдера, засновника інтернет-магазину Amazon Джеффрі Безоса зламав принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман. Це сталося ще у 2018 році.

Джерела видання розповіли, що з номера наслідного принца на мобільник Безоса через додаток WhatsApp прийшло заражене відеоповідомлення.

Припускається, що цей інцидент пов'язаний з публікацією дев'ять місяців потому в американському таблоїді National Enquirer інтимних подробиць про особисте життя Безоса, включаючи електронне листування.

Саудівська Аравія ці звинувачення заперечує.

Нагадаємо:

  • Критик саудівського королівського двору Джамаль Хашоггі був убитий у консульстві королівства у Стамбулі 2 жовтня. Саудівська прокуратура стверджує, що журналіста убили після того, як не змогли добровільно переконати його повернутись у Саудівську Аравію.
  • Турецька сторона впевнена, що Хашоггі планували убити заздалегідь, з високою вірогідністю - за вказівкою оточення наслідного принца або й самого принца.
  • ЦРУ та деякі уряди Заходу заявили, що вважають, що принц Мухаммед наказав убити Хашоггі, але саудівські чиновники заявляють, що він не має до цього жодного стосунку. 11 підозрюваних у Саудівській Аравії постали перед судом.
  • П'ятьох осіб засудили до смертної кари та ще трьох - до в'язниці на загальний термін 24 роки

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...