Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пожежа в Одеському коледжі: PEN Ukraine виступила на захист підозрюваного поета

Вівторок, 26 травня 2020, 23:10
Пожежа в Одеському коледжі: PEN Ukraine виступила на захист підозрюваного поета

Українська громадська організація PEN Ukraine виступила із заявою на захист одеського активіста і поета Андрія Хаєцького, підозрюваного у справі про халатність, яка призвела до трагедії в Одеському коледжі економіки у грудні 2019 року.

Джерело: заява організації

Деталі: 22 травня Київський районний суд Одеси ухвалив рішення про взяття під варту на 2 місяці громадського активіста і поета Андрія Хаєцького. Його звинувачують у причетності до трагедії, яка сталася 4 грудня 2019 року в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу і забрала життя 16 людей.

Прокуратура базує своє звинувачення проти Хаєцького на тому, що він переховувався від правоохоронних органів та суду. За інформацією PEN Ukraine, це не відповідає дійсності:

Представники ГО звернулися до Одеського апеляційного суду із закликом неупередженого розгляду обрання запобіжного заходу та наполягають на зміні запобіжного заходу, який не передбачає позбавлення волі.

Дослівно: "Беручи до уваги документи й факти, які нам вдалось отримати, ми бачимо у цій справі спробу відвести увагу суспільства та правоохоронних органів від тих, хто за посадовими обов’язками відповідав за пожежну безпеку, розпоряджався фінансами і підписував відповідні документи у навчальному закладі. Вина кожного має бути доведена у законний спосіб. На сьогодні Андрій Хаєцький отримав найсуворіший запобіжний захід серед усіх можливих: подібна жорстка міра обмеження свободи, на наше переконання, має мало спільного зі справедливим правосуддям.

Ми знаємо Андрія Хаєцького як принципову й порядну людину, активного учасника правозахисних кампаній, а також талановитого поета. Андрій Хаєцький має інвалідність 3-ї групи, раніше був прооперований на серці, йому встановлено протез мітрального клапана, і перебування в СІЗО є прямим ризиком для його здоров’я".

Читайте також: Пожежа в коледжі: як в Одесі знайшли "стрілочника" у резонансній трагедії

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування