У Росії голосувати за поправки в Конституції пропонують на вулиці і кілька днів

П'ятниця, 29 травня 2020, 11:45
У Росії голосувати за поправки в Конституції пропонують на вулиці і кілька днів

Голосування за поправки до Конституції Російської Федерації в умовах пандемії може пройти на відкритому повітрі і розтягнутися на кілька днів.

Джерело: "Коммерсант" із посиланням на джерела, "Ведомости" з посиланням на документ управління Росспоживнагляду у республіці Чувашія

Деталі: 28 травня на закритій нараді Центрвиборчкому РФ із регіональними комісіями було затверджено рекомендації Росспоживнагляду щодо організації загальноросійського голосування щодо конституційних поправок в умовах епідемії.

Із "Рекомендацій виборчим комісіям щодо профілактики ризиків, пов'язаних із розповсюдженням COVID-19 при підготовці і проведенні загальноросійського голосування" випливає, що голосування може тривати кілька днів.

Виборчим комісіям спільно з владою регіонів пропонується опрацювати питання розмежування потоків голосуючих, щоб уникнути масового скупчення людей на дільницях.

Для цього комісії будуть запрошувати громадян у певний день і час на дільницю за територіальною ознакою.

Явка саме в цей час обов'язковою не буде: якщо громадянам буде незручним призначений час, вони зможуть прийти "у будь-який із днів, коли воно проводиться, або реалізувати своє право іншим зручним для них способом".

Як припускають джерела "Ъ" у столичній мерії та адміністрації президента, юридично дата буде, швидше за все, одна, а додаткові дні будуть вважатися днями дострокового голосування.

Джерела "Ъ" розраховують, що до половини виборців проголосують достроково.

Комісіям рекомендовано організовувати дільниці на свіжому повітрі поблизу від традиційних дільниць. За поганої погоди голосування можна буде проводити і в приміщеннях.

Якщо голосування все-ж доведеться проводити в закритому приміщенні, Росспоживнагляд вимагає забезпечити відстань в 1,5-2 м між його учасниками, антисептики і кабіни для голосування без передньої шторки.

Усі поверхні на дільницях для голосування повинні оброблятися щогодини, для чого будуть організовуватися десятихвилинні технологічні перерви.

Збереження документів під час перерви забезпечує голова комісії, бюлетені рекомендовано прибирати в сейф.

Перед дільницями мають організувати температурний контроль виборців, а для громадян із ознаками ГРВІ – окрему кімнату, де вони зможуть проголосувати і дочекатися бригади швидкої допомоги, яку викличуть при підозрі на інфекцію.

Виборцям роздаватимуть маски і рукавички. Втім, їм порадять приходити голосувати зі своєю ручкою і в масці, яку потрібно буде короткочасно знімати при пред'явленні документів.

Членам комісії також нададуть засоби захисту. За інформацією джерела "Ъ", близького до адміністрації президента, на забезпечення санітарних заходів при голосуванні може знадобитися додатково близько 8 млрд руб.

При надомну голосуванні членам комісій рекомендовано не заходити в квартири, а при відвідуванні виборців, які перебувають на карантині, одягати додатковий захист.

Якщо виборець, який перебуває на карантині, прийде на дільницю, його відразу направлять в організований там "обсерватор". Виборчі комісії повинні будуть заздалегідь отримати дані людей, які перебувають на карантині, і позначити їх у списках

У Москві за такими громадянами стежить мобільний додаток "Соціальний моніторинг", їх штрафують на 4 тисяч рублів щоразу, коли вони залишають місце проживання.

Нагадаємо: Всеросійське голосування щодо змін до Конституції, які торкнуться і посади президента, спочатку планували провести 22 квітня, але через пандемію перенесли.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування