Пекін зазіхнув на суверенітет Гонконгу, США припинили експорт військових товарів

Вівторок, 30 червня 2020, 09:17
Пекін зазіхнув на суверенітет Гонконгу, США припинили експорт військових товарів
news.rthk.hk

У Пекіні остаточно ухвалили закон про забезпечення національної безпеки в Гонконзі, через це США припинили експорт військових товарів у Гонконг.

Джерело: South China Morning Post і RTHK, сайт Держдепартаменту США, Liga.net

Деталі: 28 травня Всекитайські збори народних представників ухвалили закон про національну безпеку Гонконгу в обхід місцевого законодавчого органу Гонконгу. Він дозволить китайській владі в обхід місцевого уряду карати за дії, які в Пекіні розцінять як такі, що загрожують національній безпеці та підривають державну владу в Гонконзі.

Закон було ухвалено після масових протестів у Гонконзі: 27 травня близько тисячі людей вийшли на протест проти можливого ухвалення законопроекту, що криміналізує "неповагу" до національного гімну Китаю. Поліція Гонконгу застосувала сльозогінний газ та арештувала сотні людей.

Тепер Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників, який здійснює законодавчу владу, схвалив закон: усі 162 члени комітету підтримали його.

Закон набуде чинності 1 липня.

Інші подробиці: Ухвалення цього закону розкритикували в ЄС, Великобританії, США та інших країнах. Владу Китаю звинувачують у порушенні зобов'язань за китайсько-британською угодою про передачу Гонконгу КНР.

Починаючи з 29 червня, США припинили експорт військових товарів у Гонконг, адже більше не вважають цей адміністративний район відокремленим від материкового Китаю.

У Держдепі пояснили, що не можуть ризикувати тим, що такі технології потраплять в руки армії КНР, "головна мета якої – збереження диктатури Компартії Китаю будь-якими необхідними засобами".

Держсекретар США Майкл Помпео наголосив, що дії Вашингтона "спрямовані проти режиму, а не проти китайців".

Пряма мова Помпео: "Сьогодні США... зроблять кроки із запровадження у відношенні Гонконгу тих же обмежень за оборонними товарами США і товарами подвійного призначення, що й у відношенні до Китаю... Ми більше не можемо розрізняти, чи йде експорт такого обладнання в Гонконг чи на материковий Китай.

Нам не дає задоволення йти на такі заходи, що є прямим наслідком рішення Пекіна порушити свої зобов'язання за спільною китайсько-британською декларацією з питання передачі Гонконгу".

Передісторія:

  • У 1984 році в Пекіні уряд КНР підписав декларацію про те, що КНР відновить суверенітет над Гонконгом з 1 липня 1997 року, а уряд Британії передасть Гонконг КНР. Відповідно до ідеї "Одна країна, дві системи" була домовленість, що соціалістична система КНР не буде прийнята в Гонконгу, а капіталістична система і спосіб життя залишаться незмінними протягом 50 років, до 2047 року.
  • У листопаді 2019 року в Гонконзі пройшли місцеві вибори: більше 80% місць в райрадах зайняли представники демократичних сил.
  • У травні 2020 року Пекін прийняв новий закон про безпеку в Гонконзі, а також обмежив видачу віз американцям у Гонконг.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування