Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа Новака: НАБУ у Львові повідомило про підозру іноземцю

Понеділок, 20 липня 2020, 19:45
Справа Новака: НАБУ у Львові повідомило про підозру іноземцю

Національне антикорупційне бюро України повідомляє, що одному з представників злочинної групи на чолі з колишнім в.о. голови "Укравтодору" Славоміром Новаком оголосили про підозру у Львові.

Джерело: Twitter і сайт НАБУ

Дослівно: "Львів. Тривають слідчі дії в межах спільного розслідування НАБУ та Центрального антикорупційного бюро Польщі діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства. Детективи повідомили про підозру одному з ймовірно причетних до вчинення злочину осіб".

 
 
 

Деталі: 20 липня 2020 року НАБУ та САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі та Окружною прокуратурою Варшави викрили злочинну групу на чолі з колишнім в.о. голови Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор), мета якої нібито полягала в одержанні неправомірної вигоди від представників компаній у сфері дорожнього господарства.

На території Польщі затримано трьох громадян цієї країни: колишнього в.о. голови "Укравтодору" Славоміра Н. (Новака), колишнього командира військової частини 2305 "ГРОМ" та підприємця Яцека П. з Гданська. Усім їм польські правоохоронці повідомили про підозру.

Як повідомив в.о. керівника САП Максим Грищук, на території України за дорученням польської сторони ряду осіб підготовано підозру щодо участі у злочинній групі, вимагання та отримання "неправомірної вигоди" і легалізації коштів, отриманих у злочинний спосіб, а також уже повідомлено про підозру громадянину третьої країни – у дачі хабаря.

За версією слідства, злочинна група діяла у 2016-2019 роках, колишній керівник "Укравтдору" залучив до її складу знайомих йому осіб – громадян України та Польщі, а сам отримував неправомірну вигоду.

Усі епізоди пов’язані з ухваленням рішень про використанням кредитів міжнародних фінансових організацій на ремонт українських доріг: загальна сума перевищує 270 млн євро.

За даними НАБУ, колишній керівник "Укравтодору" використовував своє службове становище в Україні, а хабарі отримував у Польщі, створюючи там компанії та поповнюючи їхній статутний капітал коштами учасників тендерних процедур "Укравтодору". Керівниками новостворених компаній виступали близькі та підконтрольні Новаку особи.

В окремих випадках створені на території Польщі компанії мали викупити учасники тендерних процедур "Укравтодору" у підконтрольних Новаку осіб за суми, які "у сотні разів перевищували їхній статутний капітал".

НАБУ вело розслідування з вересня 2019 року. Центральне антикорупційне бюро Польщі вело своє розслідування. У листопаді 2019 року було створено спільну слідчу групу.

Бюро наголошує, що це – перший в історії України випадок, коли особливо тяжкий корупційний злочин викрито зусиллями міжнародної спільної слідчої групи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування