Лукашенко заявив, що у Білорусі і РФ "єдина армія"

Середа, 9 вересня 2020, 13:28
Лукашенко заявив, що у Білорусі і РФ єдина армія

Виконуючий обов'язки президента Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що у Білорусі та Росії "єдина армія".

Джерело: Лукашенко в інтерв'ю російським ЗМІ, пише БЕЛТА

Пряма мова: "Ми з вами суверенні незалежні держави. Хто нам заважає бути суверенними і незалежними? У нас найтісніша економічна кооперація. Хто заважає? У нас у військовому відношенні єдина армія".

"Чому хтось там на Путіна накочує, що він створив на моє прохання резерв (силовиків - ред.), який, до речі, не використовувався. Дай бог і використовуватися не буде.

Але це в договорі записано. І якби хтось здійснював агресію проти Росії через Білорусь або поруч із Білоруссю (а зона відповідальності наша в ОДКБ і Союзній державі – Захід), білоруська армія – 65 тисяч багнетів – вступає у війну. І російське угруповання (воно теж прописане за планом) нас підтримує, разом з нами відбиває агресію на західному напрямку. Це наша зона відповідальності.

І якби раптом це сталося, ми б негайно захищали Росію. Так, як Росія створила резерв сьогодні. Тому що на зовнішніх кордонах ви подивіться, що робиться".

Деталі: Лукашенко знову заявив, що Заходу найбільше потрібна Росія, а не Білорусь, яка розглядається лише як трамплін.

"Тому керівництво Росії чудово розуміє, що не можна, як Україна, покласти Білорусь під Америку. Чому? Тому що санітарний кордон – 1 тис. км", - сказав він.

Лукашенко також заявив, що інтеграцію, прописану в союзному договорі Білорусі і РФ, зараз реалізувати неможливо.

Пряма мова: "Обстановка тоді була інша. А зараз два покоління після цього виросло. Вони інші. І сьогодні неможливо вже ту інтеграцію реалізувати, яка була прописана в союзному договорі. Тому ми з президентом Росії почали обговорювати так звані карти, щоб пристосувати до нинішніх умов і виробити нові шляхи інтеграції".

"Це ми почали напередодні парламентських виборів (вони були в листопаді минулого року). І ось ми влізли в президентські. Вже не до цього. Бачите, яка метушня. Хтось кричить: а, здає Росії Білорусь! Хтось ще щось там... І ми зупинилися".

Деталі: Відповідаючи на питання про можливу глибину інтеграції з Росією, Лукашенко заявив, що немає ніяких питань з точки зору економічної інтеграції.

Пряма мова: "Ніяких немає проблем. Головне – рівноправна основа. Не все об'єднати і навпіл поділити, це – дурість, ми вдавимося від цього шматка. Повинна бути рівноправна основа".

Деталі: На питання про потенційну глибину інтеграції з військової та політичної точки зору Лукашенко відповів, що не вважає, що сьогодні "треба ламати ті структури в політиці, які є".

Пряма мова: "У нас є Вища Державна рада. Прописані її функції і повноваження. Колосальні. Але Вища Держрада не функціонує на повну своїх повноважень. Союзний Радмін у нас є – спільний уряд. У нас є міжвідомчі ради. Вони не працюють так, як слід.

Перш ніж городити паркан і створювати щось нове, давайте це задіємо. І якщо ми побачимо, що мало, ми зробимо ще один крок".

Читайте більше: "Від визнання до санкцій: як поділився світ у ставленні до "перемоги" Лукашенка"

Жыве Беларусь: перша в світі Telegram-революція

Ціна мовчання: чому Україна зобов'язана оголосити про невизнання виборів у Білорусі

"Не хочу жити у великій в'язниці". Протести в Білорусі очима учасників

Майдан для Лукашенка: як вибори-2020 розбудили Білорусь та на що варто зважати Україні

Передісторія:

  • З 9 серпня у Білорусі тривають протести. Приводом для акції стали офіційні результати президентських виборів, відповідно до яких Олександр Лукашенко набрав 80% голосів. 
  • Щоб розганяти мітинги, ОМОН застосував силу, повідомлялось також про жорстокі побиття та зниклих безвісти людей. Міліція використовувала гумові кулі, водомети та сльозогінний газ. 
  • Європейський Союз та інші держави вже оголосили, що не визнають результати виборів президента. Опозиція сформувала Координаційну раду і вимагає перевиборів.
  • Президент Російської Федерації Володимир Путін 27 серпня заявив, що в Росії сформовано резерв зі співробітників силових відомств, який у разі потреби можуть відправити до Білорусі, але він нібито "не буде використаний доти, доки ситуація не почне виходити з-під контролю".
  • Олександр Лукашенко 16 серпня заявляв, що Володимир Путін пообіцяв надати "всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки" в Білорусії в рамках зобов'язань Росії як члена Союзної держави і ОДКБ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...