Тихановська оголосила Лукашенку ультиматум

Вівторок, 13 жовтня 2020, 14:23

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська оголосила ультиматум самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку: якщо до 25 жовтня він добровільно не залишить президентський пост і не звільнить усіх політв'язнів, вона почне загальнонаціональний страйк.

Джерело: її телеграм-канал

Пряма мова:

"Минуло два місяці політичної кризи, насильства і беззаконня - і з нас вистачить. 25 жовтня ми оголошуємо Народний Ультиматум.

У режиму є 13 днів, щоб виконати три обов'язкові вимоги:

  1. Лукашенко повинен оголосити про відставку.
  2. Насильство на вулицях має зупинитися повністю.
  3. Усі політв'язні повинні бути звільнені.

Якщо до 25 жовтня наші вимоги не будуть виконані, вся країна мирно вийде на вулиці з Народним Ультиматум. И 26 жовтня почнеться національний страйк всіх підприємств, блокування всіх доріг, обвал продажів в державних магазинах. У вас є 13 днів, щоб виконати три умови. У нас є 13 днів, щоб підготуватися, і весь цей час білоруси будуть продовжувати свій мирний і наполегливий протест.

Ви намагаєтеся паралізувати життя нашої країни, не розуміючи, що Білорусь сильніше, ніж режим. Раз ви чекали наказу - то ось наказ. І термін його виконання - до 25 жовтня".

Що передувало:

  • В ході акцій протесту в Білорусі у неділю затримані понад 700 людей, із них десятки журналістів, у Мінську силовики неодноразово застосовували водомети і світлошумові гранати.
  • Згодом Тихановська заявила про новий етап насильства над білоруським народом.
  • А в понеділок білоруські силовики розігнали мирний марш пенсіонерів. Після цього Тихановська заявила: "Сьогодні режим переступив чергову риску: силовики застосували петарди і сльозогінний газ проти пенсіонерів. Це акт насильства проти тих, кого роками вважали самим лояльним електоратом. Тепер очевидно: режим готовий захищати тільки себе. Але ми, білоруси, готові захищати свій народ, тому повинні довести справу до кінця - і домогтися нових виборів".