Головний прикордонник визнав, що "Стіна" Росію не зупинить

Вівторок, 15 грудня 2020, 14:44
Головний прикордонник визнав, що Стіна Росію не зупинить

Інженерне облаштування ділянок державного кордону з Росією в рамках проєкту "Стіна", започаткованого в 2014 році, триває, в Держприкордонслужбі кажуть про велику вартість та брак фінансування.

Джерело: очільник ДПСУ Сергій Дейнеко в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна"

Пряма мова: "Немає такої стіни, яка би захистила територію України від такого агресивного сусіда. Такою стіною є наші хлопці, воїни Збройних Сил, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, які несуть службу в зоні проведення Операції об'єднаних сил, які віддають життя за нашу державу. Іншої стіни немає. Жодна стіна - залізобетонна чи з колючого дроту "Єгоза" - не захистить від агресора.

Ви бачили, як стрімко розвивався конфлікт між Азербайджаном і Вірменією. Яка стіна захистила б одну чи іншу сторону? Є сучасне та надточне озброєння, що дозволяє знищити опорний пункт за лічені хвилини.

Тому ми ведемо мову про виключно інженерне облаштування ділянок державного кордону, насамперед на українсько-російському державному кордоні. Ці роботи тривають. На 2020 рік ми отримали 400 млн гривень".

Деталі: Для порівняння Дейнеко навів приклад Естонії, яка має намір провести інженерне облаштування своєї ділянки кордону з РФ, що складає близько 135 кілометрів. Естонці виділяють на ці роботи 130 млн євро, тобто майже 1 млн євро на 1 кілометр. В України протяжність державного кордону з РФ - майже 2300 кілометрів, і на це, мовляв, потрібно 2,3 млрд євро.

Проєкт інженерного облаштування кордону з Росією починався з цифри 4,1 млрд гривень, в подальшому був скорочений до 2,5 млрд гривень. За всі ці роки ДПСУ отримала 1,7 млрд гривень.

Дейнеко зазначив, що не може зараз сказати про наявність завершеної з готовністю "під ключ" ділянки державного кордону хоча б в одній області.

За його словами, як мінімум 1500 кілометрів кордону з РФ ще потрібно інженерно облаштувати.

Роботи проводились і проводяться в межах Харківської, частково - Чернігівської, частково - Луганської області. У 2020 році було реалізовано один шифр по Луганській області, в межах відділу прикордонної служби "Троїцьке".

Керівник ДПСУ каже, що його відомству вдалося зменшити видатки від запланованої суми на більш, як 40%.

Пряма мова: "Якщо для облаштування 110 кілометрів кордону системою відеоспостереження планувалося 146,6 млн гривень, то ми використали 104 млн гривень і 42,6 млн гривень зекономили та встановили набагато краще обладнання, ніж планувалося. За своїми технічними характеристиками воно є більш функціональним, працює в автоматичному режимі, що дозволяє мінімізувати людський фактор".

Що передувало: ДПСУ раніше повідомляла, що на кінець травня 2020 року завершила роботи з реалізації проекту "Стіна" на кордоні між Україною та РФ на 40%.

Знати більше: "Велика українська стіна Авакова"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
08:14
ЗСУ знешкодили ще 870 окупантів, знищили 9 танків та 21 артсистему – Генштаб
08:14
Туск закликав фермерів зупинити блокаду кордону України: "Вирішується доля війни"
07:43
CNN: США не підтримали Ізраїль, який вдарив у відповідь по Ірану
07:10
фото, відео, доповнено У Росії впав бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3
06:25
У Дніпрі влучання: горить багатоповерхівка, дев'ятеро постраждалих. В області загинула жінка
Усі новини...