Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

51% українців вважають перебільшеною загрозу COVID, у світі скепсис менший

П'ятниця, 12 лютого 2021, 12:10

Більше двох п'ятих людей у світі загалом згодні, що загроза від коронавірусу перебільшена, а в Україні так вважає половина населення. 

Джерело: дослідження міжнародної асоціації "Gallup", Фонду "Демократичні  ініціативи" та "Київського міжнародного інституту соціології". 

Деталі: Наприкінці 2020 року більше двох п'ятих респондентів із країн світу були згодні (27%) або повністю згодні (15%) із твердженням "Я вважаю, що загроза з боку коронавірусу перебільшена". Але більшість людей у світі не була з цим згодна.

 

В Україні ж скептики переважають: на початку грудня 51% опитаних підтримували думку, що загроза перебільшена, а 43% її не підтримували.

Фонд "Демократичні  ініціативи" зазначає: позиція, що загроза епідемії насправді перебільшена, дещо зростає порівняно з останніми місяцями.

На початку минулого року світова громадська думка стосовно перебільшення цієї загрози набула чималого поширення. 

Під час першого піку захворювання прихильники цього конкретного погляду скоротилися до третини респондентів, тоді як ті, хто не підтримував його, становили майже дві третини. 

Влітку, зі зменшенням числа зареєстрованих випадків COVID-19, віра в перебільшення проблеми знову почала рости. 

Незважаючи на те, що число нових випадків захворювання COVID-19 знову збільшилося восени і що багато країн світу постраждали від передбачуваної другої хвилі поширення коронавірусу, тенденція до зростання переконаності в тому, що криза перебільшена, зберігалась і в кінці 2020 року.

Люди в Індії більше схильні вважати, що загроза здоров'ю перебільшена (більше половини всіх респондентів поділяють цю думку).

Значна частка тих, хто нехтує небезпекою, також є в Західній Азії, Африці та країнах, які не є членами ЄС. 

Найбільш схильні недооцінювати загрозу люди в Косово, Філіппінах, Нігерії та Пакистані. 

А населення Австралії, США і ЄС (особливо західних країн ЄС) швидше за все відкинуть вищезазначене твердження. У таких країнах, як Фінляндія, Велика Британія, Японія та Корея, найбільш значні розбіжності.

Довідка: Міжнародна асоціація "Геллап" стежила за ставленням до коронавірусної кризи весь 2020 рік і наприкінці року зокрема. Її дослідження охоплює 47 країн світу і близько 45000 дорослих громадян, що відображає близько 2/3 населення світу. Тут представлені результати четвертої хвилі глобального моніторингу.

В Україні дослідження проводили Фонд "Демініціативи" та КМІС, На початку грудня 2020 року вони опитували 1000 респондентів методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,5%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: