Обвинувачена в сепаратизмі Штепа в суді назвала себе справжнім патріотом

Вівторок, 16 лютого 2021, 15:23
Обвинувачена в сепаратизмі Штепа в суді назвала себе справжнім патріотом

Ексмер Слов'янська Неля Штепа, обвинувачена в сепаратизмі, стверджує, що не закликала до відокремлення міста від України.

Джерело: Штепа, даючи свідчення в Орджонікідзевському райсуді Харкова 16 лютого, цитує "ІнтерфаксУкраіна"

Пряма мова: "Ви сьогодні розглядаєте справи по сепаратизму проти справжнього патріота, єдиної жінки, яка боролася за те, щоб не було війни".

Деталі: Штепа стверджує, що була змушена дати інтерв'ю російським ЗМІ, в якому схвалювала анексію Криму і дії президента РФ Володимира Путіна, а також виступити на мітингу 9 травня 2014 року, оскільки на той момент "перебувала в полоні бойовиків, які її не раз били і погрожували в разі відмови розстріляти її сім'ю".

Штепа також наполягає, що до того, як потрапила в полон, неодноразово інформувала про складну ситуацію в місті в.о. президента України Олександра Турчинова, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та інших керівників держави, а всі свої дії погоджувала з головою Донецької ОДА Сергієм Тарутою.

Даючи свідчення, ексмера Слов'янська кілька разів плакала, а висунуті їй звинувачення називала нісенітницею, безглуздими і політичним замовленням.

Вона розповідала про події весни і літа 2014 року близько трьох години. Зараз Штепу допитують представники держобвинувачення.

Що передувало: Штепа заявила клопотання про виклик до суду 50 свідків захисту, в тому числі ексглави Донецької облагосадміністраціі Сергія Тарути, колишнього в.о. глави Адміністрації президента Сергій Пашинського, ексглави Служби безпеки України Валентина Наливайченка, експрем'єр-міністра Арсенія Яценюка і п'ятого президента України (2014-2019) Петра Порошенка.

Суд вирішив допустити до допиту в судовому засіданні всіх свідків, заявлених як звинуваченням, так і захистом, нагадавши при цьому сторонам про право відмовитися від допиту того чи іншого свідка.

Передісторія:

  • Справа щодо ексмера Слов'янська слухається судом з початку вже вп'яте.
  • Штепу затримали 11 липня 2014 року за підозрою у сепаратизмі. 
  • На суді вона пояснювала, що закликала Путіна увійти до Слов'янська під погрозою терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв'ю для російських видань зроблені "під дулом автомата". Їй загрожував довічний термін ув'язнення.
  • У жовтні 2019 року Європейський суд з прав людини визнав порушення з боку України у справі ексмера Слов'янська Нелі Штепи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування