Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

“Візова війна”: Росія не впустить кандидата на голову представництва NASA

Середа, 17 лютого 2021, 13:39
“Візова війна”: Росія не впустить кандидата на голову представництва NASA
Reuters

Росія відмовила у візі кандидату на посаду голови представництва NASA в Російській Федерації у відповідь на аналогічну відмову з боку США.

Джерело: заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков, якого цитує "РИА Новости" та інші ЗМІ

Пряма мова Рябкова: "Так, це був крок у відповідь".

Деталі: У січні джерело в ракетно-космічній галузі РФ повідомляло, що "у відповідь на невидачу російським дипломатам віз у США було прийнято у відповідь рішення не видавати візу представнику NASA, який мав очолити офіс агентства при посольстві США в Росії".

За словами іншого джерела, подібна ситуація була і при призначенні поточного керівника офісу NASA в Москві Тріші Мак: "Після призначення в Москву вона протягом півтора років сиділа в Х'юстоні і прилітала лише на старти і посадки в Казахстан, тому що протягом цього строку не отримала візу".

Ім'я нового кандидата на посаду керівника представництва американського космічного агентства в Росії не уточнюється.

Рябков підтвердив, що рішення стало відповіддю на аналогічні кроки американської влади. За його словами, Росія регулярно стикалася з обмеженнями на контакти і різними труднощами, в тому числі з візами.

Рябков дав зрозуміти, що НАСА не несе відповідальності за створення перешкод для росіян, але це не стосується інших владних органів США.

Дипломат висловив сподівання, що у сторін вийде ліквідувати "штучні перешкоди", додавши: "Будемо це пропонувати адміністрації у Вашингтоні".

Цьому передувало:

  • У грудні 2020 року Посольство Росії в Вашингтоні заявило, що США є ініціаторами "візової війни", адже нав'язали Росії практику персональних візових обмінів.
  • 21 сiчня "РИА Новости" з посиланням на джерела повідомляло, що представництво NASA в Росії можуть скоротити через зниження співпраці в рамках Міжнародної космічної станції (МКС).
  • 25 січня стало відомо, що представників Росії виключили з експертної групи, яка обговорювала перспективи створення міжнародної навколомісячної станції Gateway. Рішення прийнято після багаторазових заяв російської сторони про свою неготовність брати участь у проєкті.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування