Ватикан на тлі скандалів проводить ревізію своїх активів вартістю в мільярди євро – AFP

Неділя, 21 лютого 2021, 10:30
Ватикан на тлі скандалів проводить ревізію своїх активів вартістю в мільярди євро – AFP

Елітні будівлі та квартири у Парижі, Лондоні та Женеві складають імперію нерухомості Святійшого Престолу, на яку постійно звертають увагу журналісти через періодичні скандали.

Джерело: матеріал AFP, який наводить Yahoo

Деталі: Єпископ Нунціо Галантіно, якого два роки тому Папа Франциск назначив відповідальним за централізацію активів Ватикану, поскаржився, що вже втомився від "сенсаційних" історій ЗМІ про багатства папства.

За його словами, дані про те, що більшість нерухомості в Римі належить Католицькій Церкві та Ватикану – неправда.

Проте масштаби власності Ватикану все ще цікавлять людей, це відбувається на тлі періодичних скандалів.

Початок історії з інвестиціями у цінні активи датується 1929 роком, коли держава Ватикан була заснована як незалежна територія в погоджені з Італією, і згідно цього погодження церкві виплатили компенсацію за нерухомість, вилучену раніше у Папської держави. Серед вилучених церковних активів був величезний палац Квірінале, в якому у свій час проживали 30 пап, а зараз він використовується як резиденція італійського президента.

Галантіно наголосив, що саме тоді папа Пій XI вирішив використати отримані гроші для інвестування у власність, в тому числі за кордоном, "для забезпечення свободи та незалежності церкви".

Протягом багатьох років нерухомістю Ватикану керує Управління майном Апостольського Престолу (APSA). У його розпорядженні знаходяться дуже цінні будівлі й квартири.

Мова про 737 об'єктів нерухомості в самому центрі Парижа, навколо бульвару Сен-Мішель, Одеон чи Єлисейських полів, площею майже 56 тис. квадратних метрів. Їх вартість оцінюється у 595,5 млн євро (722,1 мільйона доларів).

У Лондоні APSA має 27 об'єктів - серед них адреси на площі Сент-Джеймс, Кенсінгтон та Нью-Бонд-стріт, площею близько 4,6 тис. квадратних метрів, вартістю приблизно 108,5 млн євро (131,4 млн доларів).

Тим часом у Швейцарії, зокрема в Женеві та Лозанні, Церква має 140 об'єктів площею 16 тис. квадратних метрів на суму понад 91 мільйон євро (110 мільйонів доларів).

У Римі Ватикан побудував будівлі, зокрема на двох головних вулицях, що сходяться на площі Святого Петра, включаючи знамениту Віа делла Консіліаціоне.

Сьогодні APSA також безпосередньо керує орендою 2,4 тис. квартир та 600 офісів та магазинів в Італії, що принесло 99 мільйонів євро (119,9 мільйона доларів) у 2019 році.

Однією з цілей Галантіно на своїй посаді є "поліпшення показників" майна Ватикану, оскільки деякі квартири порожні, а інші напівзруйновані після багатьох років використання.

При цьому Галантіно запевняє, що нещодавно Святий Престол виділив частину своєї нерухомості на благодійні цілі. Так, одна розкішна будівля у Римі тепер використовується для навчання духовенства.

Галантіно каже, що важко оцінити італійські володіння Ватикану, не в останню чергу тому, що такі будівлі, як Базиліка Святого Петра, є безцінними. Ймовірно, цінність активів Ватикану може сягати кількох мільярдів євро лише за нерухомість на ринку оренди.

Окрім того, є сотні квартир, якими керує церковне відомство, що відповідає за місіонерською діяльністю, від цих квартир залучають, ймовірно, ще 3-4 мільярди євро (3,6-4,8 мільярда доларів).

APSA досі складає повний опис своїх італійських володінь, який можливо буде сформований до весни.

Папа Франциск також нещодавно передав під контроль APSA лондонську нерухомість, придбану потужним Державним секретаріатом - центральною адміністрацією Ватикану - в обхідних угодах через італійських посередників. Вони, зокрема, включають об'єкти в елітному районі Лондону – Челсі. Італійський фінансист, який виступав посередником Ватикану в цій угоді, був заарештований минулого року за звинуваченнями в корупції, хоча згодом його звільнили.

Попереднього року поліція Ватикану також зацікавилася діяльністю офісу Державного секретаріату. Внаслідок чого вищого церковного чиновника, відповідального на угоду, кардинала Анджело Беччіу, було звільнено.

Ще один скандал навколо майна Ватикану був пов'язаний з інвестиційним фондом, що базується на Мальті, який управляє ще одним лондонським портфелем нерухомості, який складається з п'яти розкішних квартир. Тоді виявилося, що отримані кошти фонд ынвестував у зйомки фільму про Елтона Джона "Ракетмен". Папа Римський з огляду на це заявив, що хоче якомога швидше відмовитись від цих інвестицій, щоб мінімізувати будь-який ризик для репутації Церкви.

Також минулого місяця ватиканській суд засудив колишнього главу Ватиканського банку IOR до 9 років ув'язнення за розтрату та відмивання грошей, пов'язаних з корупційними операціями з нерухомістю.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування