Роскомнадзор сповільнив роботу Twitter, а натомість "підвисли" сайти влади

Середа, 10 березня 2021, 08:44
Роскомнадзор сповільнив роботу Twitter, а натомість підвисли сайти влади
Фото scmp.com

Роскомнадзор вирішив сповільнити швидкість роботи Twitter на території Росії з 10 березня через те, що соцмережа не видаляє протиправний контент.

Джерело: Медуза з посиланням на Роскомнадзор, РБК з посиланням на провайдерів РФ

Дослівно: "З метою захисту російських громадян і примусу інтернет-сервісу до виконання законодавства на території Російської Федерації щодо Twitter з 10 березня вжиті заходи централізованого реагування, а саме первинне сповільнення швидкості роботи сервісу згідно з регламентом".

Деталі: Відзначається, що сповільнення буде реалізоване на 100% мобільних пристроїв і на 50% стаціонарних пристроїв.

У Роскомнадзорі додали, що якщо Twitter продовжить ігнорувати вимоги російського закону, то "заходи впливу" будуть продовжувати аж до блокування.

Причиною такого рішення назвали те, що соцмережа з 2017 роки не видаляє на вимогу регулятора "контент, що схиляє неповнолітніх до скоєння самогубств, що містить дитячу порнографію, а також інформацію про використання наркотичних засобів".

Роскомнадзор заявив, що за цей час направив у Twitter понад 28 тисяч скарг, але 3168 матеріалів із забороненою інформацією досі не видалили.

Відзначається, що "останнім яскравим прикладом" стало те, що Twitter на відміну від інших соцмереж не вилучив заклики до неповнолітніх про вчинення масового суїциду 3 березня 2021 року.

Після того як Роскомнадзор оголосив про уповільнення роботи Twitter, сайт відомства перестав відкриватися. Також не працюють сайти Кремля, уряду Росії, Держдуми і прем'єр-міністра РФ.

Пізніше перестали завантажуватися також сайти Слідчого комітету, Мінфіну РФ, Мінціфри РФ і деяких інших відомств Росії.

Відзначається, що сайт самого Twitter працює як і раніше.

Заступник голови Роскомнадзора Вадим Суботін заявив, що уповільнення трафіку Twitter стосується тільки передачі фото і відео.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що "ніякого бажання нічого ні у кого блокувати немає, але вживати заходів щоб змусити ці компанії виконувати закони – це цілком обґрунтовано".

Він додав, що у росіян повинна бути можливість мати доступ до всіх світових ресурсів, але "не може бути, щоб якісь компанії були поза правовим полем".

Пєсков також заявив, що у Кремлі проблеми з доступом до сайтів президента і уряду не помітили.

За даними російських провайдерів, Роскомнадзор може обмежувати швидкість роботи Twitter через обладнання, яке встановлене на мережах операторів зв'язку за законом "про суверенний рунет".

У цьому випадку від самих операторів нічого не залежить, оскільки Роскомнадзор вживатиме заходів самостійно.

Провайдери пояснили, що в першу чергу сповільнення швидкості роботи Twitter може відбитися на завантаженні зображень і відео.

Відзначається, що сервіс Downdetector вже фіксує зростання кількості скарг користувачів на роботу соцмережі.

Передісторія:

  • Так званий "Закон про суверенний рунет" вступив в дію 1 листопада 2019 року. Згідно з ним усі оператори Росії повинні встановити спеціальне обладнання, надане Роскомнадзором, через яке відомство зможе керувати маршрутизацією трафіку в разі виникнення загроз цілісності і безпеки роботи інтернету.
  • Це ж обладнання обмежує доступ до заборонених в Росії ресурсів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News