Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Понад 10 колишніх “беркутівців” ідентифікували серед білоруських спецпризначенців

Середа, 10 березня 2021, 15:40
Понад 10 колишніх “беркутівців” ідентифікували серед білоруських спецпризначенців
Микола Черепін серед мінських силовиків

Деякі співробітники колишнього спецпідрозділу "Беркут" МВС України тепер служать у спецпідрозділах Білорусі, серед мінських спецпризначенців виявили понад 10 колишніх бійців "Беркуту". 

Джерело: білоруське видання "Новы час", третя частина розслідування Дениса Івашина, а також коментар Івашина для телеканалу "Настоящее время"

Деталі: Після Революції гідності деякі з "беркутівців" виїхали в Росію чи в окупований Крим, а деякі – в Білорусь. Приїхавши в Білорусь навесні 2014 року, колишні "беркутівці" отримали білоруське громадянство і, ймовірно, тепер розганяють місцеві мітинги.

Завдяки витоку баз даних білоруського МВС у 2018 році про тих, хто стоїть у черзі на службове житло, журналісти змогли встановити імена кількох колишніх "беркутівців", які вирішили служити в Мінську. Сприяли встановленню цих осіб і документи судових розглядів.

Серед тих, кого вдалося ідентифікувати як експрацівників "Беркуту", такі працівники мінського загону міліції особливого призначення (ЗМОП, біл. АМАП – Атрад міліцыі асобага прызначэння): Євгенія Лисак, Микола Черепін, Ігор Запалух, Сергій Гавриляк, Дмитро Анцупов, Анатолій Примак, Сергій Кімінчижі, Сергій Панасенко. Микола Стогорняк.

 

За даними Івашина, ці люди не проходять у кримінальних справах в Україні, але він спрямував запит до силових відомств України.

Журналіст встановив, що Лисак, Панасенко, Стогорняк, Запалух, Гавриляк і Анцупов служили в миколаївському "Беркуті", а Кімінчижі – з Одеси.

Запалух тепер служить старшим лейтенантом у мінському ЗМОПі, також у лавах білоруської міліції служать три капітани з України: Гавриляк, Кімінчижі і Анцупов.

Ігор Запалух є заступником командира оперативно-бойового взводу ЗМОП Мінського міськвиконкому, має звання старшого лейтенанта міліції. За словами персоналу, він поєднує посаду заступника командира частини з обов'язками снайпера.

За деякими даними, Запалух був поранений 18 лютого 2014 року біля Маріїнського парку  у Києві, на вулиці Грушевського.

За даними ініціативи колишніх білоруських силовиків BYPOL, 36-річна Євгенія Лисак є фельдшером і має звання старшого прапорщика міліції в Мінську.

32-річний Микола Черепін отримав громадянство Білорусі і служить командиром 9-го взводу 3-ї оперативної роти спецпризначенців Мінського міськвиконкому, має звання прапорщика міліції.

Пряма мова журналіста Івашина: "Уже на цей момент виявлено понад 10 колишніх бійців "Беркута". Велика частина з них безпосередньо служить у білоруській міліції, а саме в лавах мінського столичного та обласного ОМОНу.  

Ці люди обіймають різні посади. Є, наприклад, серед них і старшини, і прапорщики, старші прапорщики, а також офіцерський склад.

Наприклад, старшим лейтенантом у мінському ОМОНі служить Ігор Запалух – він є заступником командира ланки взводу оперативно-бойового призначення, це такий спецпідрозділ. Займається він в основному підтримкою силових операцій. Він окрім усього іншого також є снайпером. Був снайпером і в українському "Беркуті" миколаївського підрозділу.

Тут уже має бути й інтерес українських спецслужб, тому що потрібно визначити його можливу причетність до так званої "чорної роти" Дмитра Садовника. 

Крім нього в лавах білоруської міліції служать аж три капітани – це Сергій Гавриляк, Сергій Кімінчижі і Дмитро Анцупов. Двоє з них – Гавриляк і Анцупов – це екс-бійці миколаївського "Беркута", а Сергій Кімінчижі, як встановлено, служив у підрозділі одеського "Беркута".

Всі ці люди на даний момент служать безпосередньо в лавах білоруської міліції. Крім усього іншого, деякі з них були також зафіксовані безпосередньо при затриманнях білоруських громадських активістів під час масових акцій протесту, які проходили в Білорусі зі серпня по листопад 2020 року".

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування