З окупованого Криму торік депортували щонайменше 178 осіб – ООН

Четвер, 11 березня 2021, 12:49
З окупованого Криму торік депортували щонайменше 178 осіб – ООН

Російські "суди" в окупованому Криму торік видали незаконні накази про депортацію та примусове переміщення щонайменше 178 осіб, у тому числі 105 громадян України.

Джерело: голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер під час презентації 31-ї доповіді про ситуацію з правами людини в країні, "Укрінформ"

Деталі: Богнер поінформувала, що Моніторингова місія ООН з прав людини продовжувала фіксувати в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (Україна) порушення Російською Федерацією як державою-окупантом міжнародних норм і прав людини і міжнародного гуманітарного права. 

Зокрема, Богнер звернула увагу на те, що Православна Церква України зазнає щоразу більшого тиску з можливою втратою своїх найбільших культових споруд в окупованому Криму, під тиском опинилися також представники інших віросповідань на півострові.

За її словами, "депортації та примусові переміщення також тривали". 

У 2020 році суди в Криму видали накази про депортацію та примусове переміщення щонайменше 178 осіб, які за російським еміграційним законодавством вважаються іноземцями, зокрема 105 громадян України. 

Управління Верховного комісара з прав людини (УВКПЛ) нагадує, що міжнародне гуманітарне право забороняє примусове індивідуальне та масове переміщення або депортація осіб, які перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави або іншої країни незалежно від мотивів.

Голова Моніторингової місії ООН зауважила, що УВКПЛ також стурбоване подальшими повідомленнями про невідповідні умови тримання у пенітенціарних установах в окупованому Криму та в РФ, куди були депортовані для відбування покарання нинішні та колишні в'язні.

Богнер також висловила стурбованість триманням під вартою без зв'язків із зовнішнім світом кримських ув'язнених, які відбувають покарання у Російській Федерації. Тримання під вартою без зв'язків із зовнішнім світом "неодноразово визнавалося як форма катувань", наголосила вона.

Довідка: 31-ша доповідь про права людини в Україні охоплює моніторинг в період з 1 серпня 2020 по 31 січня 2021 року.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування