ЗСУ могли в 2014 році взяти під контроль стратегічні об'єкти в Криму – генерал

Неділя, 14 березня 2021, 19:41
ЗСУ могли в 2014 році взяти під контроль стратегічні об'єкти в Криму – генерал
hromadske

Під час окупації Росією Криму в 2014 році українська армія планувала взяти під контроль і утримувати кримські аеродроми та інші стратегічні об'єкти, однак план був скасований.

Джерело: перший заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗС України, який був у складі військової делегації до Криму, Віктор Назаров в інтерв'ю Крим.Реалії

Пряма мова: "Ті задуми передбачали наше силове втручання в Криму. Ми розуміли, що завдання досить складне і навряд чи може бути виконане на 100%. Але тим не менше, взяти під контроль ключові аеродроми, ключові об'єкти, як потім було на Донбасі, було реально. Я до сих пір аналізую і роблю висновок, що це завдання було реальним".

"Планувалося взяти під контроль важливі критичні об'єкти військової інфраструктури на території півострова. І всі важливі аеродроми, аеродром РФ в Новогвардійському, місця дислокації наших військ, перешийки. І боєготових частин було більш ніж достатньо для того, щоб не тільки чинити опір, але і застосовувати його".

"Затвердили те, що треба підготувати сили і засоби. Перший ешелон – це були високомобільні десантні війська. Вони повинні були з декількох аеродромів – Дніпро, Львів, Озерне, завантажитися на Іл-76 і АН-26. Літакам була поставлена ​​задача "злетіти", і вони почали рухатися за вказаним маршрутом на аеродроми. Вертольотам була поставлена ​​задача доставити командування сухопутних військ.

Підрозділи повинні були прибути на аеродроми, наближені до Криму: Кульбакіно Миколаївської області, Мелітополь, Херсон. І вже звідти повинні перекидатися на територію Криму, на аеродроми Саки, Бельбек, Кіровськ, Джанкой. І другий ешелон – сухопутний – повинен був рухатися по перешийку, брати їх під контроль".

Деталі: За його словами, відповідний план на початку березня 2014 року розглядав Генштаб ЗСУ, однак пізніше його скасував начальник Генштабу Михайло Куцин.

Пряма мова: "Аргументація прозвучала так, що ситуація і так дуже напружена, не треба її напружувати ще більше. "Все, давайте команду "відставити", всіх повертати, і нікого не відправляйте, літаки на аеродроми, підрозділи свої в казарми, і на цьому закінчуємо"".

Читайте також: Як ми втрачали Крим. Свідчення перших осіб України

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування