У російському суді кримським татарам заборонили говорити рідною мовою - протест омбудсмана

Середа, 17 березня 2021, 10:31
У російському суді кримським татарам заборонили говорити рідною мовою - протест омбудсмана

Росіяни грубо порушують права українських політв'язнів, фігурантів другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір".

Джерело: уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова в Telegram

Деталі: 16 березня під час судового засідання грубо порушили процесуальні права кримських татар Ремзі Бекірова, Ризи Ізетова, Раїма Айвазова, Шабана Умерова та Фархода Базарова, які незаконно звинувачуються окупаційною владою в скоєнні кримінальних злочинів, а саме участі в організації "Хізб ут-Тахрір".

Зокрема, у порушення статті 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод  українським громадянам відмовили у можливості надавати покази рідною кримськотатарською мовою за допомогою перекладача, через що їх відсторонили від участі в процесі та видалили із залу суду.

Денісова наголошує, що, згідно з чинним російським законодавством, а саме пунктом 6 частини 4 статті 47 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації обвинувачені мають право надавати покази та висловлюватися рідною мовою або мовою, якою вони володіють.

Омбудсман звернулася до судової колегії Південного окружного військового суду у Ростові-на-Дону з вимогою забезпечити додержання процесуальних прав незаконно утримуваних громадян України під час наступних судових засідань з метою ефективного юридичного захисту.

Також Денісова звернеться з офіційною заявою до Вищої кваліфікаційної колегії суддів РФ щодо притягнення до відповідальності суддів, які порушили права українських політв'язнів.

Що передувало: Суддя російського Південного окружного військового суду Ростова-на-Дону 16 березня видалив фігурантів другого сімферопольського "справи Хізб ут-Тахрір" із залу засідання за використання рідної їм кримськотатарської мови.

Під час засідання Фарход Базаров почав давати свідчення рідною мовою. Його адвокат пояснив суду, що підсудний погано володіє російською та потребує послуг перекладача.

Суддя заявив, що таким чином Базаров зловживає своїми правами, суд прийняв рішення відсторонити його від участі в процесі. На знак солідарності з Базаровим інші кримськотатарські активісти також перейшли на спілкування кримськотатарською. Пізніше суд ухвалив рішення видалити із залу підсудних також Ремзі Бекірова, Ризу Ізетова, Раїма Айвазова, Шабана Умерова.

Читайте також: Слова з волі: чому варто приєднатися до марафону листів політв’язням

Передісторія:

  • Оргнанізація "Хізб ут-Тахрір" є в Росії забороненою і прирівнюється до терористичної.
  • При цьому представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії і в окупованому нею Криму.
  • Захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування