Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Херсонщині знову сталася масова загибель птахів

Четвер, 18 березня 2021, 02:39
На Херсонщині знову сталася масова загибель птахів

На Херсонщині загинули червонокнижні птахи - 18 сірих журавлів та 20 огарів.

Джерело: "Укрінформ", цитуючи директора Біосферного заповідника "Асканія-Нова" Віктора Гавриленка, Херсонська ОДА

Пряма мова Гавриленка: "Вчора (загинули) 18 сірих журавлів і 20 огарів. У всіх ті самі ознаки отруєння препаратом групи бродифакум. У рамках кримінального провадження були проведені слідчі дії, взяті проби".

Деталі: Мертвих птахів виявили на полях.

Як розповів Гавриленко, він бачив близько 20 журавлів, що "ледь-ледь підлітають, троє птахів повільно побрели від людей у болото – вони є "кандидатами на вимирання".

За його словами, "справжня біда буде, коли незабаром через цю територію пролітатимуть тисячі птахів".

Перший заступник голови Держслужби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислав Седик повідомив, що причиною масової загибелі птахів стало зерно, протравлене препаратами на основі бродифакуму. Ці  препарати вносять фермери для боротьби з гризунами.

Регіональна комісія з питань ТЕБ та НС вирішила рекомендувати з 18 березня призупинити на три тижні застосування на Херсонщині препаратів з бродифакумом.

Передісторія: 

  • У січні поліція взялася розслідувати масову загибель птахів в заповіднику "Асканія-Нова": тоді за тиждень вимерли близько 185 сірих журавлів, що внесені до Червоної Книги.
  • Однією з версій слідчих є те, що журавлі могли харчуватись зерном, обробленим хімікатами, яке посіяне фермерами на навколишніх полях для боротьби з гризунами.
  • 23 лютого в біосферному заповіднику "Асканія-Нова" знову масово загинули птахи. Держпродспоживслужба встановила, що птахи загинули через отруту проти гризунів.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування