Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Британія та ЄС готові укласти угоду про вакцини — The Times

Субота, 27 березня 2021, 05:22
Британія та ЄС готові укласти угоду про вакцини — The Times
ARAB NEWS

Велика Британія та Євросоюз можуть укласти угоду щодо вакцин проти COVID-19 на цих вихідних.

Джерело: The Times, Reuters

Деталі: Відповідно до угоди, ЄС не заборонятиме експорт вакцин виробництва Pfizer-BioNTech до Великобританії.

Натомість британський уряд відмовиться від деяких довгострокових поставок вакцини Oxford-AstraZeneca, яка мала експортуватися з Нідерландів.

Передісторія:

  • У січні в ЄС запровадили схему дозволу на експорт. ЄС доручив митним органам блокувати весь експорт вакцин проти COVID-19 до приблизно 100 країн світу, якщо тільки вони не отримають дозволу на експорт від національних урядів ЄС. Обмеження здебільшого стосуються багатих країн, таких як Велика Британія, США, Канада та Австралія, які імпортували дози з ЄС. Спочатку ця схема діяла до кінця березня, але згодом була продовжена до кінця червня.
  • Наприкінці березня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розповіла, що ЄС може обмежити експорт вакцин до країн з вищим відсотком вакцинації населення, які при цьому не діляться власними вакцинами, щоб країни ЄС не потерпали від дефіциту. Мова йшла перш за все про Велику Британію, яка є "напрямком №1" для експорту вироблених у ЄС вакцин. У Британії розкритикували ці слова як погрозу.
  • Згодом стало відомо, що Нідерланди готові заблокуватипоставки вакцини AstraZeneca, якщо Велика Британія не погодиться на угоди з більш справедливого обміну вакцинами з ЄС.
  • 24 березня ЄС посилив механізм, що дозволяє блокувати експорт вакцин, додавши у нього критерії взаємності і пропорційності. Враховуватиметься те, чи країна призначення обмежує експорт вакцин або компонентів для їхнього виробництва, що виробляються на її території, та епідситуація в країні призначення і доступність вакцини.
  • За словами Урсули фон дер Ляєн, ЄС експортував більше вакцин, ніж використав для щеплень.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування