Проти Тихановської відкрили справу "за підготовку теракту"

Понеділок, 29 березня 2021, 17:34

Генпрокуратура Білорусі порушила кримінальну справу за нібито підготовку акту тероризму проти лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської та ініціативи BYPOL.

Джерело: генеральний прокурор Білорусі Андрій Швед, якого цитує "БелТА"

Пряма мова Шведа: "Генеральною прокуратурою на підставі матеріалів, представлених Комітетом державної безпеки і МВС, щодо Тихановської і учасників так званої ініціативи BYPOL порушено кримінальну справу за підготовку акту тероризму організованою групою по ст. 289 Кримінального кодексу. Зазначені особи кілька днів тому намагалися зробити  вибухи і підпали на території столиці та інших міст. Затриманий на місці злочину громадянин Малейчук вже дав свідчення про організаторів та учасників теракту".

Ця кримінальна справа є ще одним фактом, який підтверджує, що так звана опозиція для досягнення своїх злочинних цілей по захопленню влади не гребує нічим. Організовує і здійснює тяжкі злочини, спрямовані на заподіяння шкоди життю та здоров'ю наших громадян. Заявляю, що ми вживемо всіх заходів до того, щоб жодна особа, що посягає на правопорядок, не уникнула суворої відповідальності".

Деталі: У плани "організаторів" нібито входило звинуватити представників органів державної влади в "скоєнні дій, що створюють небезпеку загибелі людей".

Генпрокуратура доручила організувати міжнародний розшук зазначених осіб та підготувати пакет документів для направлення до компетентних органів Литви та Польщі про їх видачу для притягнення до кримінальної відповідальності.

Передісторія:

  • Від серпня 2020 року в Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка, який керує країною вже понад 26 років. Протестувальники вимагають проведення нових справедливих виборів, звільнення політичних в'язнів і відповідальності за побиття і катування мирних демонстрантів.
  • У лютому 2021 року Лукашенко заявив, що першою і головною умовою його відходу від влади є мир у країні, а другою - гарантія безпеки його прихильникам. Він неодноразово заявляв, що "за владу посинілими руками не тримається", при цьому віддавати повноваження не збирається.
  • Наприкінці лютого Тихановська заявила, що вважає, що самопроголошений президент країни Олександр Лукашенко буде змушений піти протягом найближчих місяців.