Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

До викрадення Чауса можуть бути причетні українські розвідники – ЗМІ

Четвер, 8 квітня 2021, 20:24
До викрадення Чауса можуть бути причетні українські розвідники – ЗМІ

У розпорядженні журналістів з’явились паспортні дані українських громадян, причетних до розвідки та правоохоронних органів, яких начебто молдовські силовики перевіряють у справі викрадення скандального судді Миколи Чауса.

Джерело: "Слідство.Інфо" та RISE Moldova

Деталі: У виданні RISE Moldova отримали копії десятьох закордонних паспортів осіб, яких місцеві правоохоронці перевіряють на причетність до викрадення. Всі вони – українські громадяни. 

Так, йдеться про Юрія Коваленка та Едуарда Ставицького. Вони 24 березня перетнули україно-молдавський кордон. За інформацією журналістів, обидва чоловіки пов’язані із української розвідкою. Сторінку Коваленка знайшли у соцмережах. Там він має фото за стрибками з парашутом та військовим гелікоптером. Він також начебто навчався у вищому воєнному навчальному закладі Одеси.

Станом на 2015 рік Коваленко мешкав у військовій  частині "А2659" на вулиці Мельникова, 81 у Києві. Там розташована Воєнно-дипломатична академія імені Євгенія Березняка, яка готує, зокрема, професійних військових розвідників. Станом вже на 2018 рік чоловік проживав на вулиці Електриків, 33 у столиці. Там розташовано Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Прокоментувати причетність до військової розвідки Коваленко не зміг. Проте чоловік підтвердив, що перебував у Молдові з 24 березня по 3 квітня. Мету свого візиту він відмовився пояснити. 

 

"Давайте я запишу ваш номер телефону і, можливо, я з вами зв’яжусь. Тому що наш діалог наразі не буде конструктивним", – відповів Коваленко на запитання щодо його ролі у викраденні Чауса. 

Журналісти також опублікували відео телефонних розмови із чоловіками, які фігурують у розслідуванні. 

Щодо Ставицького, який разом із Коваленком прибув до Молдови, то знайти людину із такими ж даними у закордонному паспорті розслідувачам не вдалось. Проте, вони встановили значну схожість з особою на цьому закордонному паспорті киянина Андрія Куценка. Останній у 2000-х роках був прописаний в Києві за адресою, де розташовується Міністерство оборони України та одна із військових частин. 

У отриманих документах також йдеться, що Куценко у 2009 році почав служити у військовій частині, яка знаходиться за вже згаданою адресою Головного управління розвідки Міноборони.

У розмові із журналістами Куценко заперечив, що працює у розвідці, а після додаткових питань кинув слухавку. 

 

Коваленко ж відмовився коментувати знайомство із Куценком. 

Журналісти також отримали відео з прикордонного пункту пропуску, де схожі на Коваленка та Куценка чоловіки 3 квітня залишили Молдову. Саме у цей день викрали Чауса. 

 
Скріншот з відео з прикордонного пункту пропуску, де люди, схожі на Коваленка та Ставицького-Куценка пішки залишили територію Молдови

Окрім згаданих чоловіків, у молдавського слідства також є дані українця Олександра Костенюка. Він колишній правоохоронець, який до червня 2018 року працював у карному розшуку львівської Нацполіції. Наразі він володіє детективним агентством. Костенюк заперечив причетність до викрадення Чауса і не дав чіткої відповіді, чи був у Молдові останнім часом. Він також запевнив, що не знайомий ні з Коваленко, ні з Куценком. 

 

Серед 10 закордонних паспортів наших громадян, яких перевіряють у Молдові на причетність до справи, більшість із них проживають на Львівщині. Один із них співробітник приватної охоронної фірми, інший – Олег Стадник – отримав три роки за незаконну викачку нафти. 

Також йдеться про Михайла Булегу. Раніше він був старшим інструктором в окремому загоні спецпризначення Нацгвардії, проте із 2019 року там не працює. Наразі Булега очолює відокремлений підрозділ "Федерації військово-прикладного та спортивного універсального бою України".

 

За словами чоловіка, до Молдови він їздив "на пару днів", проте не пам’ятає назву готелю. "Я їздив, скажем так, більше відпочивати. Молдова – то ж країна вина", – сказав Булега. Те, що він залишив країну у день, коли викрали Чауса, чоловік назвав збігом. Хоча він і покинув країну через той самий пункт пропуску з різницею у дві години, що і перші два фігуранти, проте своє знайомство із Куценком та Коваленком він заперечив. 

Що передувало: Оголошеного Інтерполом в міжнародний розшук за підозрою у хабарництві суддю Миколу Чауcа, який у 2016 році втік з України в Молдову, викрали.

Глава МВС Молдови Павел Войку заявив, що українського суддю Миколу Чауса, оголошеного в міжнародний розшук за підозрою у хабарництві, викрали іноземці, вони вже перетнули кордон з Україною.

Передісторія:

  • Чаус на посаді судді займався багатьма резонансними справами. Він приймав рішення проти Автомайдану наприкінці 2013-го – початку 2014 років, пізніше вів справу Геннадія Корбана й скасував розшук Юрія Іванющенка – завдяки цьому "Юра Єнакіївський" зняв у європейських судах заборону на пересування Європою і зміг виїхати з Росії в Монако
  • 9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Чауса в отриманні хабара в розмірі $150 тис. Зазначені кошти були виявлені в двох скляних банках, які суддя особисто закопував у дворі власного дому.
  • 6 вересня Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Чаус втік з України. З 11 листопада 2016 року суддя перебуває в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.
  • 1 березня 2017 року Чаус здався правоохоронцям у Молдові. Відразу після цього САП заявила про наміри вимагати його видачі Україні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування