Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Справа Гонгадзе: суддя Верховного Суду отримав догану через затягування розгляду

Четвер, 5 серпня 2021, 00:03
Справа Гонгадзе: суддя Верховного Суду отримав догану через затягування розгляду

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Голубицький Станіслав отримав догану та буде позбавлений доплат протягом трьох місяців через затягування розгляду справи вбивства засновника "Української правди" Георгія Гонгадзе. 

Джерело: акт Вищої ради правосуддя від 26 липня 

Деталі: Як йдеться в документі, поскаржилась на суддю до ВРП уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Звернулась вона до ВРП після того, як у грудні 2020 року комітет Міністрів Ради Європи закликав владу України якнайшвидше завершити розгляд справи Гонгадзе, який триває четвертий рік.

Денісова стверджувала, що суддя у справі не виконує обов'язку щодо своєчасного розгляду справи. Закон передбачає, що це має бути зроблено "у розумний строк". ВРП погодилась, що у справі Гонгадзе цього принципу не дотримались.

Справу розглядали у Верховному суді з 2016 року. Але завершити розгляд до реформи в 2017 році не змогли. Тоді, за законом, процес почався заново. Крім того, у реформованому Верховному Суді певний час не могли взятись за справу через відсутність у працівників допуску до держтаємниці. Йдеться про те, що деякі матеріали в справі мають такий гриф.

До колегії під головуванням Голубицького справа потрапила у 2018 році. З того часу засідання призначались загалом 21 раз.

Однак протягом 2018-2021 років у суду виникали проблеми з вивченням деяких матеріалів через гриф "Таємно". Крім того, адвокати другого потерпілого у справі, Олексій Подольського, та засудженого Олексія Пукача неодноразово подавали клопотання про ознайомлення зі матеріалами, доповнювали свої скарги на вирок, скаржились на дій суду і заявляли йому відвід.

Пукач же подавав прохання про звільнення з-під варти і навіть відмовлявся від скарг своїх адвокатів.

Серед інших причин відкладення розгляду у ВС також називали "порушення учасниками порядку", перешкоджання зі сторони потерпілого Подольського, його неповага до суду і невиконання розпоряджень головуючого, карантинні обмеження. Один із представників Подольського, нардеп Олександр Дубінський, кілька разів також просив відкласти засідання через те, що вони збігались із засіданнями парламенту.

Суд пішов до нарадчої кімнати 17 червня 2021 року, а проголосив своє остаточне рішення 2 липня. Таким чином, справу розглядали більше ніж три роки після визначення складу колегії. Загалом же матеріали знаходились у Верховному Суді більше 5 років.

При цьому у ВРП теж звернули увагу, що процес затягували, зокрема, адвокати Пукача. Однак суддя Голубицький цьому не перешкодив. 

ВРП врахувала, що голова суду дав на Голубицького позитивну характеристику, а сам суддя не мав раніше дисциплінарних стягнень.Таким чином, суддю вирішили притягнути до дисциплінарної відповідальності та винести йому сувору догану. Йдеться також про позбавлення права на отримання доплат до посадового окладу судді протягом трьох місяців. 

Водночас, рішення може бути оскарженим. 

Наразі посадовий оклад судді ВС становить приблизно 197 тисяч гривень. Голубицький отримав у лютому 221,7 тисячі, у березні – 115 тисяч, у квітні – 164,4 тисячі, у травні – 221,7 тисячі, у червні – 886,5 тисячі. 

Що передувало: 2 липня Верховний суд затвердив вирок колишньому генерал-лейтенанту міліції Олексію Пукачу, засудженому до довічного ув'язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

Читайте також: 20 років тому, 16 вересня, викрали журналіста Георгія Гонгадзе. "Українська правда" відновлює події останніх місяців, днів і годин його життя

Плівки Мельниченка. П'єса у 5 діях, 20 роках і мільйонах людських доль

Статті Гонгадзе і про Гонгадзе

Передісторія:

  • Засновник "Української правди" Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. У 2009 році на Київщині знайшли рештки черепа нібито Гонгадзе. Поховали Гонгадзе 22 березня 2016 року в Києві.
  • Оприлюднення восени 2000 року "плівок Мельниченка" призвели до "касетного скандалу". Записи із кабінету президента Кучми свідчили про причетність Леоніда Кучми та інших високопосадовців і політиків до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.
  • 15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох екс-працівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на термін від 12 до 13 років.
  • У 2011 році прокуратура відкрила справу проти Кучми, однак того ж року суд закрив її.
  • 29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Георгія Гонгадзе.
  • Замовників убивства досі не покарано.

Соня Лукашова, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування