Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчуку оголосили нову підозру: держзрада та сприяння тероризму

П'ятниця, 8 жовтня 2021, 17:23
Медведчуку оголосили нову підозру: держзрада та сприяння тероризму
Віктор Медведчук, фото його пресслужби

За матеріалами Служби безпеки України народному депутату з ОПЗЖ і куму Путіна Віктору Медведчуку оголошено нову підозру – про державну зраду та сприяння діяльності терористичної організації.

Джерело: повідомлення на сайті СБУ

Деталі: За версією слідства, йдеться про дії, спрямовані на підрив енергетичної незалежності України.

Дослівно: "Зокрема, після того, як Росія захопила частину Донбасу, Україна опинилася на межі енергетичної кризи. Тож було вирішено купувати вугілля на світовому ринку, зокрема, в ПАР.

Однак РФ мала плани зірвати реалізацію цих контрактів і не дозволити Україні посилити власну енергонезалежність. Тому за посередництва Медведчука відбулася змова з вищими посадовими особами України, які, використовуючи повноваження Нацбанку і правоохоронних органів, створили штучні перешкоди для постачання вугілля з ПАР. Зрештою ті контракти були зірвані, що спровокувало хвилю "віялових" відключень електроенергії в нашій країні.

Згодом за сприяння Медведчука з метою повернення України до орбіти впливу РФ було організовано незаконні схеми для  постачання вугілля з тимчасово окупованих територій на державні підприємства України".

Більше деталей: СБУ виклала аудіозапис розмов, які мають підтверджувати існування "вугільної схеми" та зацікавленість у ній влади РФ.

Зокрема, на записах Медведчук розмовляє з віцепрем’єром РФ Дмитром Козаком, помічником Путіна Володимиром Сурковим, заступником голови адміністрації Путіна Володимиром Островенком, послом РФ Михайлом Зурабовим, так званими "міністрами ЛНР і ДНР" Дмитром Ляміним і Олександром Тимофєєвим, а також з "казачим атаманом лнр" Павлом Дрьоміним.

За даними спецслужби, експертиза підтвердила, що одним із фігурантів записів є Медведчук, котрий, зокрема, спілкується щодо реалізації незаконних схем із представниками російської влади. Під час цих розмов нардеп озвучує, що має гарантії від вищих посадовців України.

Зокрема, за посередництва наближеної до Медведчука особи (бізнесмена С. Кузяри) на окупованій території було обрано 2 фактично не працюючі вугільні підприємства. Їхніми керівниками призначено представників окупаційної влади ОРДЛО, їм відкрито банківські рахунки та укладено з ними договори на постачання вугілля.

Ці питання узгоджувалися, в тому числі з ватажками бойовиків. За час функціонування цієї схеми, за даними правоохоронців, проросійських терористів загалом було профінансовано на суму понад 200 млн гривень.

В СБУ зазначили, що в межах слідства опрацьовується питання оголошення підозри іншим особам.

 

Пряма мова Баканова: "Слідство володіє серйозним масивом доказів, які підтверджують протиправну діяльність фігурантів. Ми знаємо про передачу готівки до "ЛДНР" і перерахування коштів підприємствам з окупованих територій. Більше того, ми бачимо, що ті плани, які обговорюють фігуранти (зміна керівників підприємств, відкриття банківських відділень тощо) згодом були реалізовані".

 

Передісторія: У вересні суд арештував бізнесмена Сергія Кузяру у справі про незаконні поставки вугілля з окупованих територій на 1,5 мільярда гривень.

11 травня Венедіктова підписала Медведчуку підозру в держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму.

Правоохоронці підозрюють, що Медведчук вступив у змову з РФ для видобутку нафти і газу в Чорному морі. Також у 2020 році Медведчук передав Росії інформацію про розташування прихованого підрозділу ЗСУ.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:59
Ділки в погонах поліції намагались підзаробити на "колабораціонізмі": вимагали $100 тисяч
10:54
По всій Україні лунала тривога через російський МіГ-31К
10:49
BHP пропонує купити конкурента Anglo American за майже $39 мільярди
10:33
Колишній строковик коригував вогонь ворога по позиціях ЗСУ: контррозвідка запобігла втечі агента РФ
10:32
Кредитний рейтинг Boeing впав через вплив проблеми з контролем якості на грошовий потік
10:32
Командувач армії Британії вважає, що Україна збільшить кількість дальніх ударів по Росії
10:30
Байден підписав закон, який дозволить заблокувати TikTok у США
10:21
Війна – не перешкода, інвестиції в Україну зростають: хто і чому інвестує
10:19
Китай надає причал для російського судна, що перевозить північнокорейську зброю - Reuters
10:15
У КНУ спалахнув скандал, науковці обурені: цьогоріч на програмі про ранній Всесвіт не буде магістратури
Усі новини...