Німеччина: кандидат у лідери ХДС висловився проти відключення Росії від SWIFT

Неділя, 16 січня 2022, 17:51
Німеччина: кандидат у лідери ХДС висловився проти відключення Росії від SWIFT
ФРІДРІХ МЕРЦ, ФОТО: GETTYIMAGES

Корпоративний юрист Фрідріх Мерц, який найімовірніше стане новим лідером Християнсько-демократичного союзу після січневих виборів, застеріг від потенційного відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT - що пропонують серед жорстких санкцій Заходу у разі нової агресії проти України - заявиши, що це надто сильно вдарить також по німецькій і світовій економіці.

Таку думку він висловив у коментарі dpa, повідомляє "Європейська правда".

"Якщо задіяти SWIFT, це може стати "атомною бомбою"... Це вдарить по Росії, але серйозно зашкодить і нам", - сказав Фрідріх Мерц.  

Реклама:

За його словами, відключення Росії від SWIFT вдарить не тільки по торгівлі Росії з європейськими країнами, а й глобальній торгівлі, і такий крок "фактично зламав би хребет міжнародної платіжної системи". 

При цьому, Фрідріх Мерц повторив свої слова про те, що в умовах російських погроз прагнення України купувати зброю у країн Заходу для самооборони є абсолютно легітимним.

"Саме розгортання (російських військ) на східному кордоні України створює велику загрозу для неї, тож я дуже добре можу зрозуміти це бажання", - зауважив Мерц. Проте, додав він, важливо, щоб у цьому питанні Європа діяла з єдиним підходом і потрібно погодити цю позицію. 

ВІДЕО ДНЯ

Він також критично висловився про російський газопровід "Північний потік-2".

"У світі навряд чи є більш політичний проєкт в енергетиці, ніж цей газопровід. Тож, пане канцлер, припиняйте повторювати цю історію", - сказав Фрідріх Мерц, маючи на увазі позицію Олафа Шольца щодо ПП2.  

Він зазначив, що питання про запуск газопроводу є юридичним питанням, що має вирішуватися через відповідні установи ЄС. За його словами, оскільки проєкт вже завершений, було б більш правильно таки запустити його, але тільки якщо Росія виконуватиме свої зобов’язання щодо постачання газу перед Україною та Польщею. Мерц наголосив, що шантажу цих країн Кремлем не можна допустити.  

Читайте також: Геть від Меркель: як змінить партію ексканцлерки її головний критик.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування