ОП про перемовини: 4 раунд пройде днями, обговорюється компенсація від Росії за руйнування

Неділя, 13 березня 2022, 11:45
ОП про перемовини: 4 раунд пройде днями, обговорюється компенсація від Росії за руйнування
оп

Радник Офісу президента та перемовник із Росією Михайло Подоляк розповів, що наступна зустріч буде 14-15 березня. Делегації також обговорюють компенсацію від РФ за руйнування в Україні.

Джерело: Подоляк в інтерв'ю російському провладному виданню "Комерсант"

Пряма мова Подоляка: "На столі переговорів зараз лежать різні пропозиції, їх багато, там десяток речень. У тому числі і з політичного врегулювання та, головне, з військового врегулювання. Я маю на увазі припинення вогню, формулу припинення вогню та виведення військ. Зараз це все перебуває в умовних робочих групах.

Реклама:

Щойно буде напрацьовано взаємні зустрічні вже юридичні формати, буде призначено зустріч — четвертий раунд переговорів. Це можливо завтра, післязавтра (14-15 березня – ред.). Виходити далі і просто проводити розмови вже, мабуть, не треба. Ми обговорили всі питання, ми зараз ці питання намагаємось запакувати у якісь юридичні формати"

Деталі: За словами Подоляка, делегації домовилися не коментувати зміст переговорів до того моменту, коли всі ключові позиції будуть узгоджені.

Він також повідомив, договір між Росією та Україною має бути "багатокомпонентним".

ВІДЕО ДНЯ

Пряма мова Подоляка: "Він повинен включати кілька позицій. Насамперед позиції, що стосуються припинення власне війни як такої. Другий пункт – процедура, швидкість за тимчасовими параметрами виходу російських військ із території України. Третя частина – це мирна угода. Яким чином мир буде гарантовано. І тут повертаємось до ключового моменту, довкола якого все й будується, — гарантії безпеки Україні, щоби подібні ситуації не повторювалися".

Більше деталей: У переговорах, за словами Подоляка, обговорюється ще один — четвертий компонент.

Обговорюються масштабні інфраструктурні руйнування в Україні та компенсація від Росії.

Пряма мова Подоляка: "У нас же, на жаль, попри всі заяви про те, що удари завдаються лише по військовій інфраструктурі, удари завдавалися дуже часто і останнім часом особливо інтенсивно, по цивільній інфраструктурі. Вона суттєво зруйнована, особливо у прикордонних областях, у частині центральних областей. Відповідно, мають бути чітко прописані компенсаторні механізми: коштом чого та коштом якого бюджету все це відновлюватиметься. Це, даруйте, суми в мільярдах доларів, якщо беремо попередню оцінку.

У нас є всі пропозиції, які так чи інакше захищають ці інтереси, виводять Україну з-під удару з точки зору того, щоб не повторилися подібні ситуації, виводять Україну в якісь компенсаторні історії в правильному сенсі. І ще раз наголошую: російська сторона набагато адекватніше вже дивиться. Але ще якийсь час має пройти, щоб вони загалом на 100% розуміли ситуацію, в яку потрапила саме Росія, а не Україна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:57
Мінфін залучив понад 7 мільярдів від розміщення ОВДП
21:54
Аграрного міністра підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів. Що загрожує Сольському: деталі справи
21:49
США запровадили нові санкції проти Ірану через кібератаки
21:40
Фонд підтримки енергетики України зібрав близько 410 мільйонів євро – Шмигаль
21:35
Підозра на пів мільярда: чому детективи НАБУ прийшли до аграрного міністра Сольського. Деталі справи
21:31
Лідер республіканців закликав Сенат підтримати пакет із допомогою Україні
21:15
ПриватБанк відстояв право власності на один з найбільших ТЦ у Дніпрі: намагались відсудити ексвласники
21:10
В Україні реорганізують ще два університети
20:57
баскетбол"Київ-Баскет" повторно переграв "Черкаські Мавпи" та став бронзовим призером Суперліги
20:43
Енергорегулятор виявив схему продажу електрики бізнесу за цінами для населення
Усі новини...