Путін пропонує Україні вивозити зерно через знищений Маріуполь чи Білорусь

П'ятниця, 3 червня 2022, 21:11
Путін пропонує Україні вивозити зерно через знищений Маріуполь чи Білорусь
Володимир Путін, фото AFP via Getty Images

Президент РФ Володимир Путін заявляє, що Росія готова забезпечити вивезення українського зерна через окуповані нею порти Бердянська та Маріуполя, а також гарантує мирний прохід суден із зерном до міжнародних вод із тих портів, які перебувають під контролем України.

Джерело: Путін в інтерв'ю програмі "Москва.Кремль.Путін"

Деталі: Путін запевняє, що Росія нібито не перешкоджає вивезенню українського зерна за кордон і є кілька способів такого експорту.

Реклама:

Пряма мова: "Перший – будь ласка, можна вивозити через порти, які перебувають під контролем України, Чорноморське узбережжя – Одеса та прилеглі порти. Не ми ж замінували підхід до порту, це Україна замінувала. Нехай вони розмінують, і нехай кораблі із зерном виходять із порту. Ми гарантуємо їх мирний прохід без жодних проблем у міжнародні води.

Вони мають розмінувати та підняти з дна Чорного моря кораблі, які були спеціально затоплені, щоб утруднити вхід у ці порти на півдні України. Ми готові це зробити, ми не будемо користуватися ситуацією розмінування для того, щоб здійснювати якісь атаки з моря.

Друге – існує інша можливість. Порти Азовського моря – Бердянськ, Маріуполь – перебувають під нашим контролем. Ми готові забезпечити безпроблемне вивезення, зокрема, українського зерна через ці порти. Ми вже закінчуємо роботи з розмінування. Ми створимо необхідну логістику".

ВІДЕО ДНЯ

Деталі: Також Путін зазначив, що Україна може вивозити зерно через Румунію, Угорщину чи Польщу.

"Так, там існують певні проблеми технічного характеру, тому що колія різна, треба візки вагонні міняти, але це справа кількох годин", - запевняє він.

Путін також назвав найпростішим і найдешевшим варіантом вивезення українського зерна через Білорусь.

"Але для цього треба знімати санкції з Білорусі. Президент Білорусі ставить питання саме так. Якщо хтось хоче вирішити проблему, якщо вона взагалі існує, вивезення українського зерна, будь ласка, найпростіший спосіб – через Білорусь", – заявив президент РФ.

Передісторія:

  • 30 травня президент Володимир Зеленський заявив, що через блокаду Росією українських портів у Чорному морі і захоплення української частини берега Азовського моря, Україна не може відправити на експорт 22 мільйони тонн зернових, які вже є на складах.
  • Україна разом з партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту та як перший крок вимагає від Росії відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад.
  • Росія у свою чергу заявляє, що готова пропустити судна з українським зерном, "якщо Україна розмінує порти" та в обмін на зняття санкцій. США та Британія вже заявили, що не збираються розглядати такі поступки
  • Зі свого боку самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко заявив генсеку ООН, що готовий надати "зерновий коридор" через Білорусь до портів країн Балтії, якщо у цих портах дозволять завантажувати й білоруські товари.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування