У ЄС відреагували на ракетний удар РФ по порту Одеси

Субота, 23 липня 2022, 18:13

ЄС та міністри закордонних справ окремих країн-членів засудили завданий російською армією ракетний удар по порту Одеси на наступний день після підписання угоди для розблокування морського експорту зерна з України.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"ЄС рішуче засуджує ракетний удар РФ по морському порту Одеси. Удар по цілі, яка є дуже важливою для експорту зерна, на наступний день після підписання Стамбульських домовленостей викликає особливий осуд і вкотре демонструє, що Росія цілковито нехтує міжнародним правом і зобов’язаннями", - заявив у своєму Twitter головний дипломат ЄС Жозеп Боррель. 

Реклама:

"Удари російських ракет по порту Одеси наступного дня після угоди, підписаної під егідою ООН, викликають глибоке занепокоєння. Закликаю Росію у повному обсязі поважати букву й дух цієї угоди", - відреагувала глава МЗС Франції Катрін Колонна. 

В МЗС Австрії також зауважили, що ракети впали на порт менш ніж за добу після домовленості.

"Це обурлива тактика і вона демонструє подальше ігнорування Росією того факту, що мільйони людей у всьому світі потерпають від невизначеності з продовольчою безпекою", - йдеться у заяві відомства.

ВІДЕО ДНЯ

"Підступна ракетна атака на порт Одеси демонструє, що підпис російських керівників зараз мало що означає", - прокоментувала глава МЗС Німеччини Анналена Бербок.  

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський зауважив, що цей ракетний удар вкотре доводить, як Кремль ставиться до якихось домовленостей. 

"Кожна країна, яка хоче жити у світі, що грунтується на правилах, без застосування сили і колоніальних воєн, має надати Україні сучасну зброю, щоб українці могли вигнати окупантів з території країни", - наголосив він. 

В МЗС Литви назвали ракетний удар черговим цинічним вчинком РФ, що підриває міжнародні зусилля з поновлення морського експорту врожаю з України. "Лише більша військова допомога Україні може примусити Росію дотримуватися обіцянок", - зазначають у заяві. 

Схожу заяву опублікував і глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс, зазначивши, що це черговий доказ того, що Кремлю взагалі не можна довіряти. 

"Це все, що треба знати про домовленості з Росією. Світ має допомогти Україні боротися з агресором", - заявила прем'єрка Естонії Кая Каллас. 

За останнім повідомленням від ОК "Південь", внаслідок ракетного удару по Одеському морському торговому порту вранці 23 липня виникла пожежа у насосній станції, у саме сховище з зерном не влучили. 

Нагадаємо, представники України і Росії у палаці Долмабахче в Стамбулі в п'ятницю підписали угоду про створення механізму для експорту українського зерна із чорноморських портів.

Україна та Росія не підписували один документ – йдеться про дві домовленості, які підписали Туреччина й ООН із Києвом та Москвою окремо. Від України на підписанні угоди був присутній міністр інфраструктури Олександр Кубраков, від Росії - міністр оборони Сєргєй Шойгу.

За словами високопосадовця ООН, угода попередньо діятиме 120 днів з можливістю продовження і не передбачатиме подальшого розмінування портів або прилеглих вод з боку України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...